Societat

Estudiants i professors preparen la “setmana de lluita” contra la tisorada

La Plataforma en Defensa de la Universitat Pública es mobilitza davant els acomiadaments

Criden a aturar la “privatització” de l'educació superior

Els sindicats d'estudiants, de professors i de Personal d'Administració i Serveis (PAS) de les universitats públiques catalanes estan en peu de guerra. Els seus pitjors vaticinis pel que fa a la reducció del pressupost i l'eliminació de llocs de treball s'estan complint i la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) ja està preparant mobilitzacions per a “la setmana de lluita” que comença dilluns.

“Hem d'aturar l'ofensiva neoliberal i el desmantellament de la universitat pública”, explica Clara Camps, membre de la PUDUP. “Estan convertint l'educació en una cosa elitista amb mesures com l'increment de les taxes universitàries”, afegeix.

Camps rebutja la màxima que les retallades són inevitables perquè no hi ha diners a la caixa; “per als bancs bé que n'hi ha, de diner públic”, argumenta. I fa una crida als rectors a “desobeir” les ordres del govern. “Els rectors han estat elegits per la comunitat universitària i ens han de defensar”, afirma Camps. De fet, els últims dies, les xarxes socials i, especialment, el Twitter bullen de missatges amb crides als rectors a no acatar uns pressupostos que, segons els seus impulsors, tenen com a finalitat privatitzar l'educació superior.

Fins ara, les protestes dels estudiants dels últims dies les han organitzat cada universitat i, fins i tot, cada facultat. A la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), els treballadors interins van començar a ocupar el rectorat dies abans que el rector, Antoni Giró, presentés els pressupostos en el Consell de Govern. Mentre que a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), els estudiants els van imitar dies després i també en van ocupar el rectorat. Dijous, però, la PUDUP tenia convocada una assemblea en què s'havien de decidir, entre altres coses, quines accions es faran durant la “setmana de lluita” que comença dilluns.

De moment, els treballadors de la UPC ja han anunciat quatre jornades de vaga, previstes per als dies 25, 26, 29 i 30 d'abril, una aturada que compta amb el suport de treballadors i estudiants de la UB, la UAB i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). L'última vaga general d'estudiants i professors universitaris es va produir el 28 de febrer passat.

LA DATA

28.02.13
L'última vaga
i mobilització universitària va aplegar milers de manifestants als carrers de Barcelona.

Macroassemblea a Barcelona

Malgrat que els últims dies feia l'efecte que cada universitat feia la guerra pel seu compte pel que fa a les mobilitzacions, la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) i altres col·lectius estan treballant per fer una assemblea de tota la comunitat universitària dissabte vinent a la plaça Universitat, de Barcelona. Es tracta d'un acte per debatre la “greu situació” de les universitats públiques i decidir noves mobilitzacions, que, segons diuen, seran “imparables”, i donar un senyal d'unitat. En la ment de molts hi ha la possibilitat de convocar una vaga universitària general, que, tot i tenir un seguiment desigual, té un gran impacte ciutadà i mediàtic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.