Societat

Les previsions apunten cap a l'inici de l'estiu meteorològic

Alguns experts no dubten a atribuir la fredor i la pluviometria inusuals de la primavera al canvi climàtic

Les previsions apunten cap a l'inici de l'estiu meteorològic aquesta setmana, amb un augment ininterromput de les temperatures màximes diàries, després d'una primavera especialment inestable marcada per precipitacions i fred poc habituals, no pas inèdits. “Pel maig no deixis el gipó, per si ve el fred de trascantó”, assenyala el refranyer, que té una expressió ajustada al que passa aquest any: “Fredors de maig, pedregades de juny.”

Els mesos de març, abril i maig han estat plujosos o molt plujosos a la major part del país i el maig ha estat el més fred de les darreres dues dècades, segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Tot i que és aviat per extreure conclusions relacionades amb el canvi climàtic de les estadístiques, el meteoròleg de TV3, Eloi Cordomí, mostra al blog de l'espai El temps que els darrers anys ha estat més freqüent que nevés a mitjan maig que en dècades anteriors. “Que cadascú en tregui les seves conclusions”, rebla.

De fet, alguns experts no dubten a atribuir-ho al canvi climàtic. Segons recull l'agència EFE, el professor d'anàlisi del sistema Terra de l'Institut d'Investigació de l'Impacte Climàtic de Potsdam (Alemanya), Vladimir Petoukhov, relaciona la primavera freda i humida amb l'important desgel àrtic de l'estiu passat. L'escalfament de l'Atlàntic nord com a conseqüència d'aquest desgel hauria debilitat el corrent en jet polar, que hauria augmentat el flux de vents de nord a sud en comptes de l'habitual d'oest a est. Haurien arribat més vents freds de l'Àrtic del que és habitual.

Aquesta setmana, però, la temperatura augmentarà de manera continuada en el que es preveu que sigui el primer avís de l'estiu. El SMC preveu màximes de fins a 29° C a l'interior, fins i tot més a Ponent i les Terres de l'Ebre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.