Societat

Creu Roja lidera una aliança per a l'alimentació infantil

L'ONG facilita una targeta per comprar aliments a l'estiu a les famílies de 700 nens que han tingut beca de menjador

Els programes de lluita contra la pobresa van atendre 269.000 persones el 2012

Conscients que la situació és tan greu que no es pot abaixar la guàrdia i que s'ha de prioritzar atendre els més vulnerables d'entre els vulnerables, Creu Roja a Catalunya va explicar ahir que continuarà bolcant esforços a atendre infants i gent gran. Concretament, s'aposta per intentar donar una vida digna als nens de famílies en risc d'exclusió, i això vol dir garantir-los una vestimenta adequada, el material escolar i una alimentació saludable. Beques menjador en època escolar i suport econòmic d'emergència per comprar menjar a l'estiu. Al setembre, Creu Roja llançarà una aliança humanitària per a l'alimentació infantil amb la complicitat d'empreses, ciutadans i agents socials.

L'any passat, la Creu Roja va atendre 268.974 persones en projectes de lluita contra la pobresa, un 42,8% més que el 2010. Una de cada tres, és a dir 90.000, eren infants en situació de vulnerabilitat.

“No podem obrir vint fronts. Però els que obrim els mantenim”, va exposar el coordinador de l'entitat, Enric Morist. I garantir una alimentació saludable als menors és un d'aquests fronts. un total de 36.230 infants van rebre el 2012 aliments de l'entitat (el 24% del total de beneficiaris del programa d'aliments) i 673 han tingut aquest curs beca de menjador. “No els podem abandonar a l'estiu”, va indicar el president de Creu Roja, Josep Marquès. Aquestes famílies, amb un seguiment dels professionals de l'ONG, rebran productes alimentaris i una targeta amb 22 euros a la setmana per fill per comprar als establiments de l'Bonàrea. “Es verificarà un bon ús de la targeta sense afany fiscalitzador”, va especificar Morist, que sobretot va destacar que les famílies pagaran la compra sense que ningú s'adoni que és una targeta de la Creu Roja. “Es important dignificar l'ajut humanitari, perquè són persones que ja pateixen un fort impacte emocional”, va afegir. Amb un pressupost de 200.000 euros, se'n beneficiaran un miler de menors.

De cara al curs vinent, l'ONG ja té assegurats els diners per a unes 700 beques de menjador fins al gener, però buscarà la complicitat d'empreses i donants per crear una gran aliança humanitària que generi finançament per a les beques fins a final de curs i també per garantir una bona alimentació a casa el cap de setmana i en els períodes de vacances.

Ahir mateix el president del govern, Artur Mas, va demanar “no estendre la sensació” que hi ha un problema de desnutrició infantil a Catalunya, perquè escola, serveis socials i entitats atenen els casos de necessitat. Marquès va ser prudent: “No està demostrat científicament que hi hagi desnutrició, però sabem que per a molts infants l'únic àpat normalitzat és el del menjador escolar.”

LES FRASES

No està demostrat si hi ha desnutrició, però molts infants només tenen normalitzat l'àpat de l'escola
Josep Marquès
president creu roja a catalunya
És molt important la dignificació de l'ajuda humanitària. Poder comprar menjar com totes les famílies
Enric Morist
coordinador creu roja a catalunya
Hi ha pobresa, però no és lògic estendre la sensació que hi ha un problema de desnutrició infantil
Artur Mas
president de la generalitat

El deute de les administracions puja a 9,5 milions

La Creu Roja a Catalunya, que l'any passat va moure més de 61 milions de pressupost, va atendre 874.990 persones, un 2% més que el 2011. Com els passa a totes les entitats socials, la demanda no deixa de pujar i si es dóna més servei s'ha de cobrir amb fons propis. El president de l'entitat, Josep Marquès, va explicar que en els últims quatre anys ha caigut un 8% el finançament procedent dels ajuntaments i que sumant els impagaments d'ajuntaments, consells comarcals, diputacions i Generalitat els deuen 9,5 milions d'euros. Són diners de subvencions i de serveis prestats, com ara la vigilància a les platges i l'atenció a les persones sense sostre.

Tot i que atendre persones sense recursos és la màxima prioritat de la Creu Roja, una altra línia d'actuació és “desplegar l'estratègia de diplomàcia humanitària per incidir sobre els responsables polítics i agents socials per millorar les condicions de vida dels col·lectius vulnerables”. “Els polítics s'han de comprometre més”, es va queixar Marquès, i el coordinador de l'ONG, Enric Morist, va advertir que el seu paper “no és fer de serveis socials”. Després del toc d'atenció al poder, tots dos van agrair la complicitat ciutadana: l'any passat van ingressar 12,3 milions mitjançant les quotes de socis i s'estima que aquest gairebé s'arribarà als 14 milions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.