Societat

Els incompliments ofeguen les famílies amb dependents

Les entitats denuncien que els endarreriments dels ajuts i la burocràcia afecten cada dia més persones que tenen el dret reconegut

La tisorada fa que es redueixin un 88% en vuit mesos els cuidadors no professionals

La llei de la dependència s'està convertint en un malson per a moltes famílies que veuen com les retallades i els incompliments comporten que un dret a un ajut reconegut per llei pot quedar en un no res. Dincat (Discapacitat Intel·lectual Catalunya), que aplega 310 entitats i 30.000 persones amb discapacitat intel·lectual, adverteix que “ja hi ha moltes famílies al límit”, recorda que suporten endarreriments, tràmits burocràtics eterns i retallades contínues. A més, el sobreesforç econòmic que comporta una persona amb discapacitat en una llar oscil·la entre 14.383 i 39.853 euros a l'any, segons un estudi de l'Institut de Discapacitat de Barcelona.

L'entitat Papás de Álex ha denunciat el cas d'una dona de Badalona amb dos fills autistes de 13 i 15 anys que no ha cobrat els gairebé 2.000 euros que li corresponen en concepte de retroactivitat de la prestació de la llei de dependència com a cuidadora no professional que la Generalitat li va reconèixer el 2011. Cobra 353 euros mensuals. Res dels endarreriments. El Departament de Benestar Social admet que, “a causa dels incompliments i retallades en el finançament de la llei per part de l'Estat”, es prioritza el pagament de les mensualitats i s'han d'ajornar algunes retroactivitats reconegudes.

L'últim balanç fet públic per Benestar Social del març indica que 161.213 persones es beneficien dels serveis i prestacions de la dependència, 2.624 més que un any abans. 122.610 cobren una prestació, sobretot es tracta de cuidadors no professionals, i entre els serveis destaquen les places de residència i la teleassistència. Benestar quantifica en 1,2 mesos la mitjana de temps per fer valoracions i d'1,3 l'elaboració del Programa Individual d'Atenció (PIA). Pel que fa a finançament, la titular del departament, Neus Munté, va reiterar fa pocs dies que “les proporcions són cada cop més injustes”, perquè la Generalitat n'assumeix el 80%.

Tot plegat en un marc en què fa un mes el govern espanyol va retallar 1.108 milions destinats a la dependència. A més, el sou dels cuidadors no professionals s'ha reduït de 520 a 440 euros i el govern ha deixat de fer-se càrrec de la Seguretat Social. El nombre de cuidadors donats d'alta a tot l'Estat ha passat de 179.829 al juliol del 2012 a 20.993 el març passat, un 88,3% menys en vuit mesos.

LA XIFRA

53
milions d'euros
calcula Dincat que s'han retallat al sector de la discapacitat intel·lectual en els últims dos anys.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.