Societat

educació

Wert convida els estudiants de 6,5 a deixar la universitat

El ministre d'Educació diu que als becaris, als quals s'exigirà un mínim de 6,5, se'ls paga per estudiar

Recorda que les beques “no són una ajuda com pot ser la renda mínima d'inserció”

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, va menysprear ahir públicament els estudiants que tenen una nota de 6,5, ja que considera que, potser, haurien de replantejar-se deixar els estudis i dedicar-se a una altra cosa. Les seves paraules van causar un gran rebombori i van col·lapsar les xarxes socials.

En una entrevista a TVE Wert va defensar ahir la reforma en la política de beques feta pel seu departament, a partir de la qual s'exigirà una nota mínima de 6,5 als sol·licitants. El ministre va assegurar que “el 6,5 no és una exigència exagerada” i, per contra, va afirmar: “En el cas d'un estudiant de pocs recursos que s'esforci i no arribi a aquest 6,5, potser la pregunta que cal fer-se és si està ben encaminat o hauria d'estar estudiant una altra cosa.”

Wert va assegurar que hi ha confusió sobre el tema de les beques i hi va afegir: “Als becaris, no només és que els paguem els estudis, és que els paguem per estudiar.” Segons el ministre, les beques “tenen un important component social i no són una ajuda com pot ser la renda mínima d'inserció”.

Wert va recordar que la mitjana dels 1,5 milions d'estudiants universitaris està per sobre del 6,5 i va recordar que les administracions educatives ja “sufraguen més d'un 70% dels estudis universitaris dels alumnes”.

Com que ahir era Sant Joan, des de Catalunya no hi va haver reaccions ni dels estudiants, ni de les universitats ni del govern.

Privilegis de classe

Des de Madrid, això sí, la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, va acusar Wert d'intentar restablir “el classisme” en l'educació per recuperar “els privilegis de classe del passat”, i va convidar el ministre a aplicar-se ell mateix el barem que vol imposar als becaris. “Si ell s'apliqués el criteri que vol aplicar als becaris, perdria immediatament el seu lloc en el govern, perquè aquest ministre no és que no arribi al 6,5, és que no arriba ni al 5, ni al 4, ni al 3, ni al 2 ni a l'1. I això no hi ha campanya que ho salvi.” Valenciano va dir que l'educació “no és un concurs de talent, sinó un dret que tenen tots els ciutadans”, per la qual cosa –va assegurar– “no és possible que un estudiant amb recursos pugui continuar estudiant una carrera amb un 5 de nota i un sense recursos sigui expulsat de la universitat”.

Ni Franco

El sindicat d'estudiants de l'Estat espanyol va tornar a demanar la dimissió de Wert i va assegurar que “ni tan sols els ministres del franquisme s'atrevien a firmar barbaritats com ara aquesta”. El sindicat va qualificar de “provocació i insult” les paraules de Wert i va defensar que l'educació és un “dret per a tothom”, independentment de la nota que es tingui i els recursos econòmics de què es disposi. Els estudiants han recordat que el ministre sí que va suspendre en les valoracions del CIS, amb una puntuació d'un 1,27.

LA FRASE

Intenta restablir el classisme en l'educació i recuperar els privilegis de classe del passat
Elena Valenciano
Vicesecretària del PSOE
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.