Societat

La universitat és fins a un 291% més cara que fa sis anys

Un estudi denuncia l'encariment continuat de les carreres

Informació i documentació, la més afectada

El preu de les carreres universitàries a Catalunya s'ha encarit entre un 69% i un 291% en els últims sis anys, malgrat que la durada de la majoria s'ha reduït, segons un estudi de l'Observatori del Sistema Universitari (OSU). L'estudi, en què s'han analitzat divuit carreres representatives de cinc àmbits diferents, demostra que l'encariment és degut “a l'augment continuat dels preus, aguditzat el curs passat, combinat amb el canvi dels plans d'estudi i les successives modificacions del sistema de preus, tres en els últims sis anys”, segons va informar ahir l'Observatori.

Els estudis que més s'han encarit són aquells que tenien una durada de tres anys amb el pla antic, és a dir, les diplomatures i les enginyeries tècniques.

De les carreres analitzades per l'OSU, la que més s'ha vist afectada és la d'informació i documentació, en què pràcticament s'ha multiplicat per quatre el preu des del curs 2007/2008. En el cas de les enginyeries tècniques, el preu ha pujat un 185% en el cas de la informàtica i un 176,5% en el cas de la industrial. En els àmbits de les ciències humanes i socials, la carrera de treball social és un 192% més cara, i la de mestre d'educació primària, un 168%.

Les titulacions que menys s'han encarit, encara que el preu també s'ha incrementat notablement, han estat les que han rebut una modificació menys dràstica, com ara biologia. Segons l'OSU, el seu estudi és el primer que aborda el preu del total de la carrera i té en compte no només el preu del crèdit, sinó també les taxes que fixen tant la Generalitat com les mateixes universitats i l'índex de repeticions mitjà de cada carrera a l'hora de fer el càlcul del preu total. L'OSU fa constar en el seu estudi que aquest increment dels preus coincideix amb un període en el qual s'han reduït els ingressos de les famílies.

D'altra banda, segons les estadístiques dels centres públics universitaris publicades pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, les taxes corresponents a la primera matrícula que paguen els alumnes de màster a les universitats públiques de Catalunya van pujar un 130,8% el curs passat.

LA XIFRA

18
carreres representatives de tots els àmbits s'han analitzat per fer l'estudi sobre els preus universitaris.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.