Societat

Suspesa per dos mesos part de la llei de la dependència

Benestar Social anuncia que durant l'agost i el setembre no acceptarà més beneficiaris d'estades en residències privades

Els “incompliments” de l'Estat en finançament són la causa de la mesura

Fa dos anys, el Departament de Benestar Social va acreditar un conjunt de residències privades per poder reduir les llistes d'espera d'accés a una plaça de residències públiques. Es va acordar que el pagament de les estades en aquests centres residencials es faria a través d'una partida de la llei de la dependència. Ara, la falta de finançament ha obligat a aturar durant dos mesos la incorporació de més beneficiaris a aquesta prestació social.

Una nota de la conselleria que dirigeix Neus Munté especifica que durant els mesos d'agost i setembre “no es realitzaran més plans d'atenció individualitzada (PIA) de prestació econòmica vinculada al servei d'atenció residencial”. Això vol dir que durant aquest temps es deixarà de valorar si a les persones que han estat declarades dependents se'ls finança l'ingrés en una de les residències privades acreditades.

Des de la conselleria es va advertir que la mesura respon “als incompliments de l'Estat en el finançament de la llei de la dependència”, alhora que es deixa clar que es tracta d'una decisió de caràcter “transitori” i “extraordinari”. En la mateixa nota s'especifiquen els dèficits de finançament en què està incorrent l'administració estatal, que “només està pagant un 20% de les prestacions i els serveis associats a la llei de la dependència”. És la Generalitat la que acaba assumint el 80% restant quan la legislació preveu que el cost es sufragui “a parts iguals entre les dues administracions”.

Sense els diners que ha de posar l'Estat, la via d'obrir les residències privades als beneficiaris de la llei de la dependència s'ha convertit, ara per ara, en “insostenible”, segons el mateix departament. Les patronals del sector, ja de per si molt castigades per la crisi i pels endarreriments en els pagaments de l'administració, van ser informades de la mesura en una reunió recent amb responsables del departament.

Xifres actualitzades

Les últimes dades estadístiques de Benestar Social indiquen que avui hi ha 161.436 persones beneficiàries d'algun dels serveis inclosos en el catàleg de la llei de la dependència. Assignats a residències, ja sigui de discapacitats o gent gran, hi ha poc més de 29.000 beneficiaris, segons les mateixes dades.

Pel que fa a les llistes d'espera, el passat mes de maig hi havia 17.000 persones esperant que se'ls assignés una destinació en una residència pública per a gent gran; en canvi, als centres de titularitat privada la desocupació arribava a un 20% de la capacitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.