Societat

turisme

Cau el turisme de casa

El descens agut de l'ocupació als allotjaments rurals demostra que el turisme català i l'espanyol continuen en retrocés

La recuperació del mercat britànic i el creixement del rus salven la temporada a la costa catalana

El descens progressiu de l'ocupació als allotjaments rurals fa evident que el turisme català i l'espanyol continuen malparats per la persistència de la crisi. La previsió de l'Índex UAB d'Activitat Turística 2013 indicava a l'inici de temporada un descens global del 4,6% de l'ocupació hotelera per part dels clients de l'Estat, i les poques dades existents del juliol confirmen, com a mínim, la tendència. Per exemple, el Patronat de Turisme de Tarragona, que gestiona les marques Costa Daurada i Terres de l'Ebre, ja ha analitzat els resultats de la primera quinzena, que s'acaba amb una caiguda global de l'1% de les pernoctacions respecte de l'any passat.

Menys apartaments

A l'engròs, aquesta dada no explica gaire la reorientació que implica la persistència de la crisi econòmica estatal. Però, per sectors, el retrat es fa més clar. Les reserves en allotjaments rurals el primer semestre de l'any havien caigut un 15% a la Costa Daurada, però aquesta primera quinzena de juliol el descens ja és del 29%. L'allotjament en cases rurals és minoritari, però els seus clients són gairebé exclusivament catalans i espanyols. A les Terres de l'Ebre, que viuen turísticament del mercat català i estatal –el 71% dels seus clients–, han vist com el descens del 2% semestral se situa ja en el 8% en la primera quinzena de juliol.

L'altre element indicador són els apartaments turístics, l'ocupació dels quals cau prop d'un 7% a la Costa Daurada. En canvi, els càmpings són l'únic allotjament que es beneficia d'aquest refredament general, amb increments de reserves del 3% semestral que s'han confirmat al juliol, en què ja s'han situat en un 7%.

Reequilibri als hotels

Les reserves hoteleres són tota una altra cosa. El descens és menor perquè, aquí, el turisme estranger és el principal client i hi ha reajustaments. Alguns mercats, com ara el francès, el belga, l'holandès i l'italià, continuen en retrocés, però es compensen amb la sorpresa, prevista però positiva, de la recuperació del turisme britànic i irlandès, que ara tornen a créixer a Catalunya. No es pot oblidar que el britànic és el segon client dels hotels catalans, només darrere del francès. A la recuperació del visitants britànic s'hi afegeix el creixement continuat del turisme rus, que ja és el tercer. L'aposta de l'Agència Catalana de Turisme per aquest mercat és claríssima. Enguany es pagava un viatge de premsa que va suposar l'emissió de programes sobre Catalunya al primer canal de la televisió russa, 1 TV; al canal especialitzat en turisme, Moya Planeta, i a la televisió ucraïnesa.

LA FRASE

El sud del Mediterrani està molt tocat, i ho dic amb pena perquè Egipte era una gran destinació
Francesc Carnerero
president de l'associació catalana d'agències de viatges

LES XIFRES

-29%
és el percentatge de caiguda
de l'ocupació en allotjaments rurals de la Costa Daurada la primera quinzena de juliol.
7%
és l'augment
de les reserves de càmping, que es beneficia del turisme interior que busca allotjament més barat.

Urbanites cap a Madrid o Londres

“Per poc que pugui, el català, que és molt viatger, farà un recés”, afirma Francesc Carnerero, president de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (Acav). Els urbanites es repartiran per Madrid, Bilbao, Sevilla, Londres, París o Lisboa, i les illes Balears, les Canàries, Sardenya, Sicília o la Pulla seran les destinacions preferides de descans i relax a la platja. Però també els clàssics viatges a Suïssa i Àustria es combinaran amb l'emergida Croàcia. Europa ha estat sempre la primera opció turística dels catalans, i enguany es reforça per l'ensorrament del mercat del Magreb, on només resisteix el Marroc. “El sud del Mediterrani està molt tocat, i ho dic amb pena perquè Egipte era una gran destinació i fa dos anys que està fora de joc”, lamenta Carnerero. Fora d'Europa, els Estats Units són la primera destinació dels catalans, amb el Canadà i Mèxic. Tailàndia, el Vietnam i Myanmar continuen sent el triangle preferit del sud-est asiàtic i, entre les destinacions llunyanes, també es mantenen clàssics de vol xàrter i hotel, tot inclòs, al Carib, les Seychelles, les Maldives, o els safaris de Kenya i Tanzània. La previsió de les agències de viatges a començaments d'estiu era que les reserves augmentessin un 3 o 4%, això sí, gràcies a la gran quantitat d'ofertes adaptades a la situació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.