Societat

Un 40% d'alumnes matriculats a FP

Catalunya arriba al percentatge idoni, segons la UE

La formació professional ja no es veu com un fracàs i guanya pes entre els joves

La formació professional ha superat l'escull del desprestigi i cada cop té més alumnes a Catalunya, en una proporció que recomana la Unió Europea (UE) i que se situa en els mateixos nivells que mantenen països amb una educació tan excel·lent com ara Finlàndia i Suècia.

Aquest any, 58.164 alumnes d'entre els 16 i els 18 anys (un 40%) s'han matriculat per fer cicles formatius de grau mitjà respecte dels 87.469 alumnes que faran batxillerat, un 60%. Aquest percentatge del 60% a batxillerat i el 40% a FP al qual s'ha arribat aquest any és una “bona notícia”, segons va dir ahir la consellera Irene Rigau, que va recordar que l'any 2000 el percentatge era d'un 80% en batxillerat respecte d'un 20% en FP, i que el 2004 el percentatge era d'un 82% a favor del batxillerat contra un 28% de FP. La consellera, en aquest sentit, va valorar positivament que s'hagi superat aquest clixé social de valorar el batxillerat per damunt de l'ensenyament més tècnic i va recordar que ara mateix a la universitat s'hi pot accedir des de totes dues branques. Irene Rigau va recordar que l'augment del nombre de matriculats a FP no va en detriment d'una davallada d'alumnes al batxillerat, que des de fa un decenni es manté entre els 84.000 i els 87.000.

A banda d'aquests quasi 59.000 alumnes que faran cicles formatius de grau mitjà, uns altres 53.115 s'han matriculat en cicles formatius de grau superior, cosa que fa que (sumant els joves que estudiaran a distància, uns 20.000) 131.966 alumnes estaran matriculats en alguna modalitat de FP, un 4,2% més que l'any passat. També creix la formació professional dual, en combinació amb les empreses.

Ensenyament ofereix uns cursos específics d'accés als cicles formatius de grau mitjà i superior per a persones que no tenen l'ESO o el batxillerat per evitar les proves d'accés a l'FP necessàries fins ara. Hi ha 5.635 places.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.