Societat

Un informe alerta del risc d'explosió del Castor per escapament de gas

Ecologistes en Acció ha presentat una denúncia a la fiscalia perquè paralitzi el magatzem

Els tècnics diuen que el sostre de la cavitat es podria trencar

L'activitat sísmica induïda per la injecció de gas al magatzem submarí Castor podria provocar esquerdes al sostre de la cavitat i un escapament massiu de gas. Així ho exposen en un estudi Miguel de las Doblas, de l'Institut de Geociències de Madrid (CSIC), i Antonio Jesús Galindo, expert en navegació marítima. Un estudi que ha fet servir l'entitat Ecologistes en Acció per presentar una denúncia a la fiscalia de Medi Ambient de Tarragona contra el Castor. “En aquest magatzem submarí ja s'han desenvolupat activitats que han pogut provocar esquerdes i que ara s'agreugen amb els terratrèmols”, va explicar el portaveu d'Ecologistes en Acció, Eloi Nolla, que ahir es va reunir amb el fiscal de Medi Ambient de Tarragona, Ignacio Monreal.

Segons els tècnics, si es trenqués el sostre del magatzem de gas s'escaparia el gas natural de manera violenta, és a dir, es provocaria una forta explosió. Els autors de l'informe sostenen que sobre el magatzem de gas hi ha una pesada columna d'aigua de 60 metres que amplificaria la possible fuga de gas natural, que en ser més lleuger que l'aire tendiria a sortir ràpidament cap a les capes altes de l'atmosfera. Per evitar qualsevol risc, els autors de l'informe que ha fet servir Ecologistes en Acció recomanen el desallotjament del personal de la plataforma marina, la paralització total de l'activitat, la delimitació d'una zona de prohibició de circulació marítima i aèria, vigilància constant i informació als municipis costaners de les mesures a emprendre en cas d'una fuita de gas.

Per la seua banda, l'empresa concessionària del magatzem de gas situat a la costa de Vinaròs, Escal UGS, va insistir que ha complit escrupolosament tot el procediment i que disposa de tots els permisos de l'administració. Amb tot, Escal UGS no té autorització d'Indústria per continuar la injecció o extracció de gas del magatzem submarí i assegura que la planta terrestre –situada al costat d'Alcanar– no té sentit si la plataforma marina ha de cessar l'activitat.

LA FRASE

Reclamem a la fiscalia que actue d'ofici, paralitze el projecte i busque responsabilitats
Eloi Nolla
PORTAVEU D'ECOLOGISTES EN ACCIÓ

Més arguments per a la denúncia

Ecologistes en Acció inclou en la denúncia presentada a la fiscalia les al·legacions que va presentar contra el projecte Castor a l'Ajuntament de Vinaròs i un informe sobre la manca d'un estudi sismològic, un estudi que va reclamar sense èxit la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia. “L'argument central de la nostra denúncia és el risc d'escapament de gas, però també fem referència a la manca d'informació durant el procés, al risc sísmic i a la manca de mesures de protecció”, va assenyalar Nolla. El grup ecologista també presentarà la denúncia a la fiscalia de Castelló, que ha obert diligències sobre aquest cas, juntament amb la plataforma. També alerten dels riscos que pot suposar la crisi sísmica pel funcionament dels tres reactors nuclears.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.