Societat

ADAM MARTÍN

PERIODISTA

“La dieta occidental està basada en les excepcions”

Hem de menjar més productes vegetals que no pas animals, menys quantitat i hem de menjar menjar
M'ha sorprès que una de les primeres coses que fa en el seu llibre és definir què és menjar. Tan malament estem?
Si hem de fer cas de les malalties que tenen a veure amb el menjar, sí, estem malament. Hi ha més malalties d'adults en els nens, com per exemple el colesterol i la diabetis del tipus 2. I els adults cada cop tenen més problemes de salut relacionats amb l'alimentació. Per tant, alguna cosa fem malament, i el primer que fem malament és menjar massa coses que no són aliments, sinó productes alimentaris, com ara el pa de motlle industrial.
Quina diferència hi ha?
L'aliment és un producte que podem trobar pràcticament igual a la natura, o que té un procés d'elaboració molt petit. El pa normal té quatre ingredients: aigua, sal, farina i llevat. El pa de motlle industrial en té quinze perquè volem un producte que aguanti quinze dies fresc. Hem d'intentar canviar l'ordre de les prioritats del que mengem. La nostra dieta a Occident està basada en les excepcions, que són aquests productes que haurien de ser ocasionals, com ara la pastisseria industrial i els precuinats.
Caiem en els mals hàbits.
Sí, perquè tots sabem quina ha de ser la dieta correcta: verdura, cereals, llegums, una mica de carn, fruita, peix... Caiem en els mals hàbits perquè no som conscients de la importància que té menjar bé i per comoditat. És un tema de prioritats.
Hi ha persones que quan tenen un fill es comencen a preocupar pel que menja la família.
Jo vaig treballar en una empresa de productes ecològics, i em passaven estudis de màrqueting que deien que un dels desencadenants de l'interès per l'alimentació ecològica és pensar què han de donar per menjar als fills. Llavors veuen que els productes tenen molts additius i que poden ser perjudicials. Són una minoria, però cada cop hi ha més gent.
Potser el problema és que el producte ecològic encara té l'etiqueta de car i difícil de trobar.
Tornem al tema de les prioritats. Hi ha gent que és capaç de gastar-se 2.000 euros per veure la final
de la Champions del seu equip. Si tens clar que els aliments ecològics són més saludables, les teves prioritats canviaran. Els llegums són molt econòmics, els cereals són molt econòmics. La majoria de gent s'ho pot permetre. A Catalunya ens gastem només un 20% del€ sou en aliments, mentre que en altres països arriben al 40%.
A mi m'agraden els alvocats, però sempre els trobo verds i maduren malament. Què està passant?
La majoria de fruita i verdura que mengem ve de molt lluny, i perquè no es faci malbé pel camí agafen la fruita verda i madura en cambra durant el viatge. Com que no ha madurat a la planta, no té els mateixos nutrients i no té gust de res. El millor, si volem fruita i verdura amb sabor, és que vingui de prop i sigui de la temporada. De forma natural no hi ha tomàquet tot l'any, i si madura a l'hivernacle no té el mateix gust. I si és ecològic, millor.
Amb el peix passa una cosa similar. Cada cop hi ha peixos més estranys al súper.
Sí, com la perca del Nil. El tema del peix és cada cop més preocupant, perquè cada cop hi ha més contaminació i més sobreexplotació del peix que hi ha al mar. I el peix de piscifactoria no té la mateixa qualitat que el salvatge, perquè en general s'alimenta de pinso i viu molt atapeït, per la qual cosa s'ha de medicar.
Quina garantia tenim de menjar bon peix?
Ens hem de refiar del que ens digui el peixater. El peix de la llotja de Vilanova, per exemple, és salvatge, o sigui que té més garanties.
En resum: com ho hem de fer
per menjar bé?
Citaré el periodista Michael Pollan, que diu: hem de menjar més productes vegetals que no pas animals, hem de menjar menys quantitat i hem de menjar menjar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]