Societat

Un desocupat té el doble de risc de tenir problemes psíquics

Els psicòlegs avisen de l'augment del nombre de casos de depressió i ansietat

L'atur afecta l'autoestima i la salut

Les conseqüències que la crisi té i tindrà en la salut de les persones que n'estan resultant més afectades és una de les qüestions que preocupen més als professionals dels serveis socials públics i de les entitats socials. La jornada Crisi econòmica i salut mental que es va celebrar la setmana passada a Madrid va aportar algunes dades pel que fa a aquesta preocupació dels professionals del sector social i mèdic: les persones desocupades tenen un 34% de possibilitats de tenir problemes psicològics com ara depressió i ansietat, més del doble que el total de la població, que té un 16% d'incidència en patologies d'aquest tipus.

Els psicòlegs procedents de tot el món que van participar a les jornades celebrades a la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) van indicar que les persones més vulnerables a les malalties mentals, que sovint arriben derivades de la situació de crisi econòmica, són els homes de 15 a 29 anys i també els de més de 64.

El cap de servei de psiquiatria de la Fundació Jiménez Díaz, Enrique Baca, va explicar que hi ha diversos components de la conjuntura econòmica que afecten directament la salut, però que l'atur és “un dels drames de risc més importants”. Els ciutadans també es veuen més afectats per la situació econòmica i laboral si no hi ha bones polítiques socials. “L'atur afecta la salut i l'autoestima i té una relació directa amb malalties com la depressió i l'ansietat”, va indicar Baca.

A més de tenir el doble de possibilitat de tenir una depressió o angoixa, una persona que no té feina pot empitjorar si fa temps que està en aquesta situació. Segons els experts, la família, la religió i especialment l'educació són valors protectors. “L'educació pot ser un salvavides per fer front a la crisi”, va dir el cap de servei de psiquiatria del Jiménez Díaz.

LA FRASE

Hi ha moltíssima més gent que s'acosta als experts en atenció psicològica
Vítor Pérez Solo
Especialista en psiquiatria DE l'Hospital del mar de Barcelona

Més atencions psicològiques a l'atenció primària

Els psicòlegs de la jornada Crisi econòmica i salut mental de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Madrid van destacar que tot i que hi ha moltes famílies que ara com ara no tenen recursos per cobrir les necessitats mínimes i els “efectes brutals” de la crisi, no hi ha un augment de casos de suïcidi. Segons el cap de servei de psiquiatria de la Fundació Jiménez Díaz, Enrique Baca, “tot i que hi acostuma a haver una associació entre l'increment del nombre de suïcidis i la situació econòmica, les dades estan estables”.

Els suïcidis que han estat notícia als mitjans de comunicació als últims mesos han estat vinculats a situacions de desnonaments. Segons les dades aportades a la jornada mèdica, per aquesta causa l'any passat hi va haver una dotzena de casos, mentre que el nombre global de suïcidis a l'Estat va arribar gairebé als 4.000.

El psiquiatre de l'Hospital del Mar de Barcelona Víctor Pérez Solo va subratllar que molta més gent s'acosta als experts d'atenció psicològica. En aquest sentit, Pérez Solo i els altres participants al certamen consideren molt importants les polítiques de prevenció per evitar l'augment del nombre de suïcidis. El balanç provisional indica que des el gener s'han duplicat el nombre d'atencions psicològiques a l'atenció primària, en comparació amb el 2012.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia