Societat

Ensenyament demanarà a les editorials que no renovin els llibres de text de cara al curs 2014-2015

El govern argumenta que vol evitar que les famílies catalanes hagin de fer front a “despeses innecessàries”

El gremi d'editors rep amb “sorpresa i desacord” l'anunci de la consellera Rigau

El departament d'Ensenyament demanarà al sector editorial que de cara al curs 2014-2015 no es renovin els llibres de text per “evitar que les famílies catalanes hagin de fer front a despeses innecessàries”. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, es reunirà la setmana que ve amb els representants del sector editorial per traslladar-los que no caldrà modificar els llibres de text actuals de cara al curs que ve, quan està previst que es comenci a aplicar la Llei orgànica de millora de la qualitat de l'educació (LOMQE), també coneguda com la Llei Wert.

El govern considera que els actuals llibres de text “garanteixen la implantació de les competències bàsiques” i s'adapten “a la normativa vigent” pel que veu “innecessari” modificar els llibres, ja que poden arribar a costar “més de 300 euros”.

A més, Ensenyament recorda que la normativa que regula la LOMQE encara no s'ha aprovat i que en els esborranys que ha fet públic el ministeri la principal modificació rau en la matèria de Ciències Socials, que és també un dels elements de principal discrepància entre el govern espanyol i la Generalitat.

El departament d'Ensenyament defensa que els llibres actuals s'adapten a la normativa vigent ja que recullen les competències bàsiques. En aquest sentit, recorda que des del curs passat es van començar a desplegar els aprenentatges clau de les competències bàsiques al currículum –tant de primària com de secundària– en els àmbits lingüístics i matemàtics. També assenyala que des d'aquest curs s'han ampliat les competències en l'àmbit digital i que, properament, es farà amb les de llengua estrangera, científiques i tecnològiques, socials i les del medi.

En declaracions als mitjans als passadissos del Parlament, Rigau no ha concretat si aquesta mesura suposa un primer pas de no acatament de la LOMQE, segons informa EFE.

No obstant això, ha reiterat la seva “alta disconformitat” amb la normativa impulsada pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert. En aquest context, ha advertit que, pel que s'ha anat coneixent parcialment, “l'enfocament” que el govern central ha donat a continguts del currículum escolar no segueix les recomanacions europees.

La consellera ha defensat la seva decisió perquè la Generalitat “no coneix els continguts definitius” del currículum escolar en un moment de l'any en el qual els centres ja comencen a preparar el curs que s'iniciarà al setembre.

Per aquest motiu, considera que no cal “provocar un canvi de llibres precipitat”, quan els que ja estan editats “poden ser perfectament reutilitzats”.

Segons ella, aquesta mesura no comportarà perjudicis ni a les editorials, que no estan obligades a editar llibres, ni als alumnes, que tampoc no han de comprar-los, ha precisat.

Rigau ha avançat que defensarà la seva decisió en la pròxima conferència de consellers autonòmics d'educació i alertarà que la “precipitació” amb la qual actua el ministeri “no afavoreix el sistema”.

Malestar entre els editors

El Gremi d'Editors de Catalunya ha rebut amb “sorpresa i desacord” l'anunci fet per la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, sobre una reunió amb el sector editorial la setmana que ve per informar-los que no cal modificar els llibres de text el curs que ve. Segons ha explicat a l'ACN el secretari general del gremi, Segimon Borràs, les editorials ja han començat a preparar els llibres de text dedicant “temps, esforç i diners” després de “preguntar i demanar” a la conselleria què pensaven fer amb els continguts curriculars específics i “no rebre resposta”.

“Estem en desacord perquè les editorials ja han fet unes inversions importants amb els nous llibres”, ha afirmat.

Borràs ha afegit que de moment no poden avançar quines determinacions prendran després d'aquest anunci perquè estan a “l'expectativa” de saber què els dirà Rigau a la trobada de la setmana que ve. “Ens reunirem i valorarem què fem després de parlar amb ella”, ha destacat el secretari general del gremi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia