Societat

Denuncien el tancament d'unes vint línies de P3 malgrat tenir preinscripcions

La Fapac critica que es reubiquin les famílies generalment en centres concertats

Una vintena de col·legis públics catalans, especialment del Barcelonès i del Baix Llobregat, veuran com es tanquen línies de P3 el pròxim curs malgrat tenir suficients preinscripcions realitzades, han denunciat avui representants de la Fapac.

La vicepresidenta de la Federació d'Associacions de mares i pares d'alumnes de Catalunya (Fapac), Laura Colls, ha criticat aquest dimarts el tancament d'aquestes classes en escoles públiques on hi ha hagut suficients preinscripcions per mantenir-les obertes i que es vulguin reubicar les places sobrants a d'altres centres, generalment concertats.

Colls, juntament amb el membre de la junta general de Fapac Juan Ramon Torres, representants de famílies afectades d'escoles de Badalona i Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) i de la plataforma Cap Escola Tanca, han facilitat avui aquestes dades en roda de premsa a Barcelona.

Un exemple d'aquesta situació és el de l'escola Juncadella, de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), on s'ha anunciat el tancament d'una línia de P3 de les dues que tenia fins ara, malgrat haver rebut 39 preinscripcions per al pròxim curs.

Un altre és el col·legi Pere de Tera, de Badalona (Barcelonès), on hi ha 36 nens de P3 preinscrits però en el qual també s'ha sabut que la Generalitat vol tancar una de les dues línies que té, segons la representant de l'Ampa Pepi Muñoz, també present en la roda de premsa.

En situació similar es troba l'escola Baldiri Reixac, també de Badalona, totes dues al barri de Llefià, una zona “molt vulnerable” social i econòmicament, ha recordat Muñoz, que ha reclamat als responsables de l'ajuntament badaloní i del Departament d'Ensenyament: “no ens maregin més i deixin les mateixes línies de P3”.

Estan també en risc de perdre una línia el col·legi Pinyana, de Lleida, i Mirades, de Torredembarra (Tarragonès), aquest últim amb 80 alumnes que hauran de ser recol·locats a tres escoles públiques més d'aquest municipi.

“Volem les mateixes línies però amb ràtios (nombre d'alumnes per classe) més baixes”, ha considerat Colls, que ha assegurat que la “qualitat de l'escola va lligada directament a factors com la ràdio d'alumnes per aula”.

Ha citat, en aquest sentit, els estudis de la professora de la Universitat de Michigan (Estats Units) Susan Dynarski, o de l'expert català Toni Argent, que valoren que un menor nombre d'alumnes per aula millora el rendiment i, en conseqüència, l'èxit escolar.

Laura Colls ha remarcat que “no té massa sentit que des del departament d'Ensenyament s'ignorin aquestes dades i s'arribi a dir -sempre de manera verbal- que no està demostrat que la ràtio baixa millori els resultats. Ja n'hi ha prou de mentides i una mica de rigor”, ha reclamat.

Segons el parer de Torres, si les escoles privades poden tenir concerts educatius amb vint alumnes per aula, “per què no tenir aquest mateix nombre en les classes dels col·legis públics?”, que arriben a 25 i més, en la majoria dels casos.

Fapac, segons un comunicat d'aquesta organització, s'oposa al tancament de línies per incrementar la ràtio per damunt dels 25 alumnes per aula “independentment de la titularitat de l'escola”, pública o concertada, i opina que “la qualitat de l'educació ha d'estar per damunt de la necessitat compulsiva d'estalvi del govern de la Generalitat”.

El procés de matriculació dels alumnes catalans finalitzarà el mes de juny vinent i actualment es negocien aquests tancaments i recol·locacions d'alumnes en les comissions de garanties d'admissions, que vetllen pel compliment de les normes d'admissió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia