Societat

MARIÀNGELA VILALLONGA,

MEMBRE NUMERÀRIA DE L'INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS (IEC)

“Una sola llengua vehicular garanteix igualtat d'oportunitats”

“L'actual és un model que ja s'ha demostrat que és fonamental i imprescindible per a la cohesió social”

“La llengua és l'ànima d'un país”

La membre numerària de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) Mariàngela Vilallonga remarca la importància de conservar el model educatiu actual amb motiu de la cercavila convocada pel 14 de juny des de Som Escola.

Per què és important donar suport actiu a l'escola en català?
Qe no és la llengua l'ànima d'un país? No volem pas perdre l'ànima! Som catalans, vivim a Catalunya i el català ha estat, és i serà la nostra llengua. El sistema educatiu actual és l'establert amb àmplia majoria democràtica pel Parlament de Catalunya, com consta en la declaració de l'Institut d'Estudis Catalans, del 5 de setembre del 2011.
Quines repercussions suposaria el trencament del model d'immersió lingüística?
Greus. L'actual és un model que ja s'ha demostrat que és fonamental i imprescindible per a la cohesió social, la convivència intercultural i lingüística i la igualtat d'oportunitats, objectius a què no podem renunciar de cap manera.
Consideren que el model actual repercuteix en l'aprenentatge de la llengua castellana?
No. El model actual garanteix la competència lingüística en les dues llengües oficials de l'Estat. Els resultats de competència en llengua castellana són equivalents als dels territoris monolingües de l'Estat espanyol.
Ha d'introduir-se el castellà a les escoles com a llengua vehicular i d'aprenentatge?
No, hi perdríem tots, la societat sencera. Una sola llengua vehicular, el català, garanteix la igualtat d'oportunitats i que els infants i els joves pugui desenvolupar-se amb les mateixes condicions.
Què reivindiquen des de l'IEC en la mobilització del 14-j?
Que el model educatiu ha d'atendre el dret a l'educació en la llengua pròpia del país que ha d'estar garantida per a tots els ciutadans, segons expressa clarament la declaració universal dels drets lingüístics (1996). I la llengua pròpia de Catalunya és el català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.