Societat

Wert vol endeutar les autonomies per aplicar la Lomqe

El ministre pretén finançar la llei amb una bestreta europea

Quatre comunitats es malfien de la proposta

El front bèl·lic per l'aplicació de la Lomqe a Catalunya se situa ara en el finançament de la llei que canvia el sistema educatiu. La reunió d'ahir entre el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, i els consellers d'Educació de les comunitats autònomes va tornar a posar de manifest que l'aplicació de la llei es farà amb l'oposició frontal de Catalunya, el País Basc, Andalusia i Astúries. La trobada havia de servir per aclarir el sistema de finançament de la llei, des del curs que ve i fins al 2017, però va acabar enfrontant de nou el govern espanyol i les comunitats no governades pel PP.

La llei orgànica de millora de la qualitat de l'educació (Lomqe) obtindrà 600 milions d'euros que avançaria la Unió Europea (UE). Wert proposa a les autonomies que s'acullin a aquesta bestreta, que després haurien només de justificar que s'ha gastat en l'aplicació de la llei. Wert garanteix que un cop rebuts els fons, s'amortitzaran completament els crèdits i aquests no generaran deute.

Però les comunitats es malfien de la proposta. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va lamentar el calendari amb què Wert ha plantejat a les autonomies el finançament de la Lomqe. Les preses per provar la llei han fet que fins ahir, 30 de juny, no tingués llest el pla de finançament, “que sí que generarà deute”, coincidien a advertir Rigau i els consellers d'educació socialistes.

Fins a tres xifres diferents ha anat proposant el ministeri a l'hora de mesurar el cost de la reforma. Per això les autonomies no volen enganxar-se els dits i posar en perill el seu equilibri pressupostari. A banda dels 600 milions inicials –que inclouen els 223 dels llibres de text– caldria sumar-hi 1.200 milions més, que Wert ja traspassa a les comunitats perquè confia que el nou sistema de finançament autonòmic els ho permetria pagar fins al 2017.

LA XIFRA

223
milions costa adaptar els llibres de text. Canviar l'ESO, el batxillerat i l'FP podria suposar 1.200 milions més.

LES FRASES

Les comunitats veníem a Madrid a buscar recursos, no a buscar crèdits
Irene Rigau
consellera d'educació
Si s'avancen els diners no es generarà ni deute ni tampoc dèficit
José Ignacio Wert
ministre d'educació+
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia