Societat

Càritas continua treballant a Haití

Després del terratrèmol que va devastar Haití, el país continua necessitant ajuda internacional tot i l'enorme esforç de solidaritat desplegat

Quatre anys i mig després del terratrèmol que va arrasar Haití, Càritas continua donant suport al país caribeny, un dels més pobres del planeta. Des del 2010, Càritas Espanyola ha destinat 18,5 milions d'euros a projectes d'emergència i rehabilitació. L'educació, la salut i els habitatges han estat les seves prioritats. Al llarg d'aquests quatre anys s'ha dut a terme un esforç important d'acompanyament a les Càritas locals i el treball de la xarxa internacional de Càritas ha estat possible gràcies als milers de donants anònims i a les entitats col·laboradores.

El 2013 va suposar una treva per aquest país tan castigat pels desastres naturals. La manca d'emergències va permetre a Càritas impulsar programes de nova execució per un valor de dos milions d'euros, a banda de continuar treballant amb els que ja estaven en marxa, centrats en la rehabilitació agrària i la reconstrucció d'escoles i cases. El maig del 2013 es va inaugurar la primera escola, fruit d'un projecte comú amb Càritas Suïssa. La segona ha patit endarreriments, però finalment es va poder inaugurar el primer semestre d'aquest any. En aquest marc educatiu, Càritas va finançar un estudi estratègic sobre la formació professional que va permetre, el 2012, dissenyar un pla per a la millora d'aquests estudis a través de la Fundació Rinaldi. Els salesians han estat tradicionalment els principals formadors de joves professionals al país.

En el camp de la salut s'ha donat suport a un projecte d'intervenció a la diòcesi de Les Cayes que ofereix assistència mèdica i alimentació a través de Càritas. Al llarg del 2013 s'han desenvolupat les accions previstes en el programa de resposta al còlera, que inclou aspectes curatius i preventius. A més, Càritas ha donat suport al pla fronterer que consisteix a actuar durant tres anys en aigua, sanejament, salut i alimentació al llarg de tota la frontera amb la República Dominicana, un projecte amb què es preveu beneficiar 75.000 persones molt vulnerables.

Càritas Haití continua treballant en el programa nacional d'habitatge, que es porta a terme a totes les diòcesis, i amb el qual s'han reconstruït més de mig miler de cases, que estan dotades de sistemes antisísmics i de resistència als huracans. Totes disposen d'un dipòsit d'aigua potable i de latrina. Un dels principals problemes amb l'habitatge a Haití és la manca de títols de propietat o la multiplicitat d'aquests. Càritas Haití coneix molt bé el terreny i això permet superar els obstacles burocràtics. Càritas Espanyola, en col·laboració amb Càritas Suïssa, impulsa un programa de construcció d'habitatges gràcies al qual ja s'han construït mig miler d'habitatges unifamiliars.

El pla d'actuació pel 2014 continua les línies iniciades el 2012 en les fases de reconstrucció i desenvolupament a llarg termini. El 2013, les càritas espanyola i haitiana van dur a terme un pla per maximitzar esforços a favor de les poblacions menys afavorides, que ha posat en marxa una nova estratègia comuna al llarg del 2014. L'octubre del 2013, Càritas Haití va denunciar que la inseguretat alimentària estava augmentant. Si en un primer moment semblava que l'enorme esforç de solidaritat amb el país després del terratrèmol podia suposar un nou començament, problemes de tot tipus ho han impedit, per la qual cosa la cooperació internacional sostinguda continua sent tant necessària com al principi. Així ho entenen des de Càritas i aquest és el camí en el qual treballen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia