Societat

Una auditoria interna detecta irregularitats a la Feria de Abril des del 2008

L'informe va ser encarregat per la nova junta directiva i ja ha estat remès a la fiscalia

El dictamen detecta pagaments a tercers “sense justificar”

Una auditoria interna encarregada per la nova direcció de la Fundació de la Federació d'Associacions Culturals Andaluses de Catalunya (Fecac) revela irregularitats comptables milionàries en operacions relacionades amb la gestió de la Feria de Abril, entre els anys 2008 i 2013. Es tracta, entre d'altres, de pagaments a tercers sense justificar i per conceptes “poc clars”. L'informe, segons avançava ahir l'ACN, conclou que la comptabilitat presenta “irregularitats”, “incompliment de normativa” i “operacions dubtoses”. La nova junta ja ha enviat el dictamen a la fiscalia. Els jutjats, de fet, ja investiguen, des de l'octubre del 2013, la gestió de l'històric president de la Fecac, Francisco García Prieto.

L'octubre de l'any passat, diversos membres de la seva pròpia junta van portar el cas als tribunals, i van calcular en “milions d'euros” els presumptes desviaments en la comptabilitat. García Prieto era alhora el màxim responsable de la Fundació Fecac, encarregada de la Feria de Abril, i de la mateixa Fecac, entitat sota el paraigües de la fundació i a través de la qual s'estableix la relació amb les entitats andaluses establertes a Catalunya. L'auditoria interna revela que entre el 2008 i el 2013 es van fer transferències “sense justificar” entre les dues entitats –de la Fundació Fecac a Fecac– per un import total de 447.567,70 euros. “No es reflecteixen en cap factura, contracte o similar”, detalla l'estudi. També es donen situacions a la inversa. L'estudi destaca que hi ha factures per valor de 600.000 euros que “no s'han cobrat i s'han comptabilitzat”. En aquest sentit, els auditors es mostren sorpresos pel fet que “totes les factures” són pel mateix concepte de “col·laboració en activitats de la Feria de Abril”, sense cap més detall.

L'informe posa també l'accent en el pagament de factures a proveïdors per valor de prop d'un milió: “Desconeixem com s'han pagat aquests conceptes”, afirmen els auditors. Tot i això sospiten que els diners sí que s'han pagat perquè cap proveïdor els ha reclamat. Finalment, l'auditoria es fixa també en l'estreta relació entre la Fundació de la Fecac i l'empresa Fessol Management.

De la investigació interna es desprèn que és l'empresa la que formalitzava els contractes amb les entitats que s'instal·laven a la Feria de Abril, mentre que la fundació era la que cobrava els imports. Els auditors hi veuen una “maniobra d'ocultació”. En aquest sentit, també destaquen que la “contractació d'artistes” es feia a través d'aquesta empresa. “Sorprèn que, essent la fundació la responsable de la promoció i explotació de la Feria de Abril, sigui una empresa mercantil la que s'ocupi de la contractació”, sentencien els auditors.

La Fundació de la Fecac assegura haver tancat l'edició de la Feria de Abril del 2014, la primera sota tutela de la nova junta, en positiu, cosa que no havia passat en les edicions analitzades.

LA FRASE

Sorprèn que, essent la fundació la responsable de la Feria de Abril, la contractació la fes una empresa
Informe dels auditors

LA XIFRA

447.567
euros
s'han transferit entre la fundació i la Fecac sense cap justificació, segons l'informe dels auditors.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia