Societat

Repte: 4.000 tones d'aliments

El Gran Recapte vol superar les 3.600 tones del 2013

Es demana oli, conserves de peix, llegums i llet

Falten set mil voluntaris per a la campanya del 28 i el 29 d'aquest mes

A dues setmanes del Gran Recapte, els quatre Bancs dels Aliments fan una crida perquè encara falten uns set mil voluntaris perquè tot rutlli perfectament el divendres 28 i el dissabte 29. El repte és superar els 3.634.000 quilos recollits en l'edició passada i els organitzadors són conscients que per aconseguir-ho es necessiten vint mil col·laboradors que cobreixin per torns els dos mil punts de recollida que s'habilitaran en mercats i supermercats.

Per si a algú li falta una última empenta per decidir-se, algunes dades sobre la feina que fa el Banc dels Aliments : més de 250.000 persones reben suport alimentari a través d'entitats socials –uns aliments que surten del Banc– i, segons les últimes dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), gairebé un 20% de la població està en situació o risc de pobresa . A més, una de les preocupacions dels responsables de l'entitat és el canvi de subministrament de les ajudes de la Unió Europea (UE), perquè es repartiran dos cops a l'any en lloc de quatre, com es feia fins ara.

Per tot plegat, es tornen a posar moltes esperances en els dos dies del Gran Recapte. “L'objectiu és aconseguir el màxim d'aliments bàsics de llarga durada, especialment oli, conserves de peix i de carn, llegums i llet”, va explicar ahir el president de la Federació de Bancs dels Aliments de Catalunya, Joan Ramon Saura, en la presentació de la iniciativa, que arriba a la sisena edició. Saura va recordar que apuntar-se com a voluntari o com a coordinador és molt fàcil, perquè es pot fer senzillament accedint a www.granrecapte.com .

Sansalvadó i Peix

El president del Banc dels Aliments a Barcelona, Eduard Arruga, va destacar la importància del voluntariat i també dels diferents agents que intervenen perquè tot rutlli els dos dies del Gran Recapte: les cadenes de supermercats, els ciutadans, les empreses que donen material i serveis, les entitats benèfiques i els mitjans de comunicació que difonen la iniciativa. “Els Bancs dels Aliments fem de pont entre els diferents col·lectius i cadascun d'ells té un paper fonamental per al bon desenvolupament de la recollida”, va plantejar Arruga, que va voler tenir unes paraules de record per a dues persones que van ser dels impulsors del Gran Recapte a Catalunya i que han mort fa poques setmanes, Jordi Peix i Antoni Sansalvadó.

Amb el lema Tu el pots fer més gran, aquest any són reconeguts actors els que fan la campanya publicitària per convidar els ciutadans a col·laborar a cobrir les urgències alimentàries de les famílies sense recursos. “Estic impressionat i orgullós de ser partícip d'aquesta iniciativa davant del repte d'aportar uns mínims alimentaris a les persones necessitades, molt especialment als infants”, va indicar l'actor Fermí Reixach. També hi participen Marta Marco, Lluís Soler, Blanca Portillo, Paul Berraondo, Queco Novell i Toni Albà.

La gran envergadura del Gran Recapte requereix també un espai adequat per fer la classificació dels aliments. Com l'any passat, la feina de preparar les caixes de menjar perquè les puguin recollir les entitats es farà en una nau industrial cedida per la ZAL-Prat al Prat de Llobregat. Danone i Cartonajes Petit donaran les banyeres de cartró que es col·locaran als punts de recollida i les caixes per traslladar els aliments.

La costa de Girona, les Terres de l'Ebre, el Maresme i els districtes de Sants, Horta, Ciutat Vella i Nou Barris, a Barcelona, són les zones on encara falten voluntaris. Tot i que el ritme de col·laboradors apuntats està lleugerament per sota dels altres anys, Arruga va assegurar que no estan preocupats: “Sabem que la ciutadania respon.” Confien, per exemple, que part dels voluntaris implicats en la campanya pel procés participatiu del 9-N ara s'involucraran en la del Banc dels Aliments.

LES XIFRES

20.000
voluntaris
mobilitzarà el Gran Recapte per cobrir 2.000 punts de recollida els dies 28 i 29 d'aquest mes.
250.000
persones
reben suport alimentari a través d'entitats que distribueixen els recursos del Banc dels Aliments.

Un 35% d'atesos a Creu Roja no pot pagar les medicines

Un 35% de les persones ateses per la Creu Roja a tot l'Estat tenen o han tingut dificultats per cobrir les despeses sanitàries l'últim any. El percentatge s'eleva a un 52% en el cas de llars amb membres en edat de treballar i en condicions més extremes. El nombre d'atesos per la Creu Roja a l'Estat s'acosta als dos milions i mig, un 166% més que el 2008. L'entitat humanitària alerta de l'augment de les malalties entre els seus usuaris, sobretot malalties mentals, com ara ansietat i depressió. Els més afectats són sobretot dones i persones d'edat avançada. Pel que fa als malalts crònics –afectats d'artrosi i cataractes, sobretot–, s'està veient que empitjora el seu estat de salut com a conseqüència dels problemes econòmics.

Un de cada tres beneficiaris de la Creu Roja no poden pagar els medicaments no finançats, el dentista, l'atenció psicològica o les ulleres. A més, són pessimistes respecte a la salut: només un 43% diuen que tenen bona salut, mentre que ho diuen un 75% de la població general.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia