Societat

El poder dels nens

Artur Mas presenta el primer Consell Nacional d'Infància i Adolescència de Catalunya

L'òrgan consultiu està integrat per 43 infants d'entre 8 i 17 anys, que podran opinar dels temes que els afecten

La Fàtima, la Meritxell, el John, l'Eudald, el Jordi, l'Ariadna... I així fins a 43 nens, cridats pels seus noms, van entrar al Palau de Pedralbes. En fila. Amb cara solemne. El president de la Generalitat, Artur Mas, va ser l'encarregat de presentar públicament el primer Consell Nacional d'Infància i Adolescència de Catalunya, constituït ahir coincidint amb el 25è aniversari de la Convenció sobre els Drets dels Infants.

El Consell és un òrgan consultiu i de participació, del qual formen part 43 nens i adolescents d'entre 8 i 17 anys, escollits d'entre els consells d'infants que ja funcionen a 23 municipis de Catalunya.

La presidenta, Fàtima Ofkir, va ser l'encarregada d'entregar al president un dossier en què hi ha resumides les seves preocupacions, els temes que neguitegen els nens. Els nervis la van trair a l'hora de llegir el document, però va ser prou contundent per exigir “més participació” i també per reclamar “autonomia per decidir l'horari escolar, igualtat d'oportunitats i més espais de lleure”.

Mas va rebre l'informe i es va dirigir als nens per felicitar-los per la feina feta. “No era del tot segur que pogués venir...”, va dir abans de res. Després va elogiar la iniciativa, que de fet és un dels acord inclosos dins del Pacte per la Infància i l'Adolescència signat per setanta entitats el juliol de l'any passat. “Té un esperit pioner i demostra que quan democràcia i cohesió social van juntes, les societats van millor.”

El president va parlar de reconeixement de drets. I es va dirigir als nens “no només com els ciutadans de demà, del futur”. “Sou també els ciutadans d'avui.” Els va reconèixer “més maduresa” que molts adults, “vistes les experiències més recents”, i, de mica a mica, va anar portant el seu discurs cap a un terreny més polític fins a establir un paral·lelisme entre el consell i el país. “El poble de Catalunya pretén el mateix que vosaltres, poder expressar la seva veu, que se l'escolti.” I va deixar de parlar per als nens. “És difícil d'entendre i fa pena que quan un poble vol expressar la seva opinió i posa les urnes, la reacció de l'Estat acabi sent els tribunals i la fiscalia. Quan vosaltres us reuniu, ningú no pensarà en tribunals ni en fiscals”, va etzibar. Alguns pares i també alguns regidors presents a l'acte van expressar la seva sorpresa pel discurs. “S'ha convertit en un míting”, va dir la regidora d'Educació de Sant Joan Despí, Gemma Guàrdia.

Molts nens ni ho van entendre, com van reconèixer mentre esperaven impacients fer-se una foto amb el president després d'escoltar l'Himne de la Infància, compost per Save The Children, que va servir per tancar l'acte. “Ho he entès a mitges”, comentava l'Ariadna, d'onze anys. Per ella, però, això era el menys important. “'Estic contenta. M'ho he passat molt bé”, hi va afegir.

El Josep Miquel, del consell d'infants de Tarragona, també d'onze anys, estava emocionat perquè també havia aconseguit la foto amb Mas . “Em sento millor perquè és una persona important”, va dir.

A banda de la constitució del consell, ahir hi va haver actes per commemorar el Dia Universal de la Infància arreu de Catalunya. Unesco Catalunya va il·luminar de blau edificis emblemàtics i la Fundesplai va ocupar carrers i places de diferents municipis per reivindicar el drets al lleure de tots els infants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia