Societat

Menjar suficient per a tots

Més de 4.000 persones menjaran amb aliments reaprofitats avui a Barcelona

Cada català malbarata 100 quilos de productes cada any

“Cal valorar els aliments; falta respecte per al menjar”

Les xifres esgarrifen. Amb el menjar que es llença cada any a Catalunya es podrien alimentar 500.000 persones. I això comptant només el que llencen les famílies, el comerç i els serveis de restauració i càtering. Perquè si s'inclou en el malbaratament la gran distribució a l'engròs, la indústria de transformació d'aliments i les explotacions agropecuàries, les quantitats es dupliquen. Segons els càlculs fets per Paco Muñoz, tècnic de l'oficina de Medi Ambient de la UAB i autor de l'últim estudi estadístic fet a Catalunya sobre residus alimentaris, el nombre total de menjar que es desaprofita superaria les 760.000 tones anuals, és a dir, 101 quilos per català i any.

Són dades actualitzades segons les estimacions de Muñoz, en base a l'estudi fet el 2010, que continua fent-se servir en totes les campanyes de conscienciació. Segons aquell informe, a Catalunya, comptant només famílies, comerç i restauració, es malbaraten 262.471 tones de menjar cada any. La FAO xifra en 1.300 milions de tones el que es perd del camp a taula.

Això vol dir que un 6,3% del total de residus que es generen són aliments malbaratats, el 58% per les famílies, el 28% pel comerç i el 16% pels serveis de restauració i càtering.

Tot i que no ha fet un treball de camp per actualitzar les dades del 2010, Muñoz es mostra convençut que la crisi ha reduït el malbaratament. Els últims anys, a més, s'han succeït les iniciatives de tot tipus per salvar menjar que hauria anat directament a les escombraries. Als mercats, als supermercats, als barris... Diferents entitats han impulsat iniciatives de reaprofitament –el Plat de Gràcia, la Botiga Solidària de Cornellà, l'Obrador de Gallecs són alguns dels exemples– i des de les administracions s'han impulsat campanyes de conscienciació, com les que avui mateix llança l'Agència Catalana de Residus sota el lema “Som gent de profit”. “Del que es tracta, ja que han perdut el valor econòmic que tenien abans, és de donar un valor als aliments per si mateixos. Cal respecte per al menjar”, subratlla Muñoz.

Totes aquestes iniciatives aïllades van acabar unint forces i a finals de l'any passat van constituir la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA), que ha estat l'encarregada d'organitzar un dinar gratuït multitudinari que tindrà lloc avui a la plaça dels Àngels, coincidint amb el primer dia de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que se celebra fins al 30 de novembre. Tenen previst cuinar per a 4.000 persones amb aliments reaprofitats, una experiència pionera a tot l'Estat per la seva magnitud. “Del que es tracta és de conscienciar la gent i també l'administració que és possible posar fi al malbaratament alimentari”, comenta Berta Gener, d'Espai Ambiental, una de les entitats que formen part de la Plataforma. Diferents cuiners de la Fundació Alba cuinaran uns 1.000 quilos d'aliments, cedits per Mercavallès, Mercabarna, comerços i supermercats.

Paco Muñoz alerta que si no hi ha un canvi d'actitud ho acabarem pagant tots. “D'aquí quatre o cinc anys es multiplicarà per tres la taxa de residus i ho pagarem tots”, assenyala. I responsabilitza de la problemàtica global a “una mala planificació en la producció mundial alimentària”.

Més enllà del valor que donem als aliments a les llars, Muñoz entén que han de canviar moltes coses. “Als supermercats, per exemple, orienten el consum cap a una alimentació molt estandarditzada. Tot el que no s'adeqüi als cànons no entra al circuit comercial”.

Per intentar buscar solucions a aquesta problemàtica global, la Plataforma proposa una sèrie de mesures que inclouen des de millores logístiques en la producció, conservació i transport dels aliments fins a la “modificació de les barreres legals que provoquen la generació de residus d'aliments innecessaris”. Berta Gener entén que cal també perfeccionar la gestió dels aliments en el sector de l'hostaleria i restauració i canviar els hàbits dels consumidors perquè aprenguin a aprofitar i conservar millor els aliments.

101
quilos
de menjar és el que malbarata cada català cada any. A Catalunya se'n perden 760.000 tones a l'any
500.000
persones
es podrien alimentar amb el menjar que s'acaba llençant a Catalunya cada any

Concurs de cuina a Terrassa amb menjar reaprofitat

Dos prestigiosos xefs, Artur Martínez i Jordi Garrido, lluitaran aquest migdia al Vapor Ventalló de Terrassa per confeccionar la millor recepta de cuina d'aprofitament. El jurat d'aquest concurs seran cadascun dels ciutadans que s'acostin al Vapor Ventalló, que tastaran les dues receptes que elaborin els dos cuiners amb els seus equips corresponents. Els dos contrincants disposaran dels mateixos elements per fer les seves creacions: macarrons i un conjunt d'aliments que haurien estat malbaratats i que es recolliran dels mercats municipals, Mercavallès i establiments col·laboradors de la ciutat.

Prop de 800 activitats per a la prevenció de residus

Entre avui i el proper 30 de novembre es faran més de 782 activitats a diferents poblacions catalanes emmarcades dins de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. En total participaran 175 entitats, entre administracions públiques, associacions, empreses, escoles, universitats i altres institucions. Les activitats, de les quals forma part el Gran Dinar d'avui, tenen com a objectiu donar a conèixer estratègies de reducció de residus, fomentar accions sostenibles per reduir-los i canviar el comportament diari dels ciutadans. El dia 27 l'Agència Catalana de Residus ha organitzat una jornada de debat.

El Banc dels Aliments rescata 6.118 tones

De les 14.214 tones d'aliments que va distribuir el Banc dels Aliments l'any 2013, 6.118 tones van ser aliments consumibles però no comercialitzats recuperats de la cadena alimentària. Aquest any torna a repetir l'experiència de convertir les minves dels supermercats en recursos solidaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia