Societat

La Generalitat ajudarà en matèria lingüística els ajuntaments nord-catalans

A través de l'Associació de Municipis de la Catalunya del Nord es treballarà conjuntament en aspectes com fomentar la retolació en català o la realització de cursos de català per a càrrecs electes

El sindicat SIOCCAT (Sindicat intercomunal per a la promoció de les llengües occitana i catalana) adherit a l'Associació de Municipis de la Catalunya del Nord, es va crear fa més de sis anys per promoure l'ús del català i l'occità en l'àmbit municipal. Tot i que en un principi va comptar amb el suport de la Generalitat de Catalunya, en els últims dos anys la relació s'havia trencat. El nou director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert, i el president de l'Associació de Municipis de la Catalunya del Nord, Guy Ilary, han acordat reprendre la col·laboració entre ambdues institucions per promoure conjuntament l'ús del català. S'assessorarà a través del Consorci per a la Normalització Lingüística per promoure la retolació en català als municipis nord-catalans, es treballarà conjuntament en l'edició de fullets turístics en francès i català i s'impulsaran les classes de català per a càrrecs electes. En aquest darrer cas, ha explicat Puigbert “la col·laboració es podria materialitzar en la cessió de professors de català al sindicat.”

Relacions pancatalanes

A banda de la col·laboració en matèria lingüística, Puigbert i Ilary també han acordat potenciar les relacions entre els municipis catalans sud i nord-catalans, amb la Casa de la Generalitat de Perpinyà com a nexe d'unió. El president de l'Associació de Municipis de la Catalunya del Nord ha assenyalat que ja fa més de 10 anys que tenen relacions amb l'Associació Catalana de Municipis, però que aquestes “no han anat més enllà de l'aspecte purament institucional i que no s'han concretat en projectes tangibles.” Del que s'ha parlat ara “és de treballar sobre el terreny i impulsar les relacions entre les forces vives del territori”, ha destacat Ilary.

Per enfortir la relació entre els municipis del nord i el sud dels Pirineus “cal buscar fórmules imaginatives que compensin la manca de recursos actual” ha afirmat el director de la delegació del govern català a la Catalunya Nord. Puigbert ha proposat “intercanvis de relacions personals” perquè els batlles visitin altres municipis per conèixer maneres diferents de gestió i projectes que puguin aplicar.

D'aquí a dos mesos es tornarà a fer una reunió amb la presència de batlles nord-catalans per tal que aquests exposin les seves demandes i la Generalitat estudiï com les pot atendre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia