Societat

La contracta de jocs infantils de Barcelona, mig any tard

L'avaluació de les ofertes ja fa tres mesos que dura i ha dilatat el procés

L'Ajuntament afegeix requisits per garantir que es facin les revisions pactades i evitar incompliments com els dels últims anys

L'Ajuntament de Barcelona ja té en marxa el procés per tornar a adjudicar el manteniment de les àrees de jocs infantils. Però l'assumpte està trigant a resoldre's més del previst. La vella contracta s'esgotava l'agost passat, fa més de mig any, i des de llavors el servei el continuen assumint, amb pròrrogues, les dues empreses que des de l'anterior adjudicació, feta el 2010, es reparteixen la cura dels jocs, Urbe SBD i FCC, la primera de les quals ha comès diverses irregularitats en la prestació del servei, denunciades per aquest diari i que l'Ajuntament ha preferit passar per alt.

La primera pròrroga es va fer fins a finals del 2014, expliquen fonts sindicals. La tardor passada es va activar la posada a licitació, i els sobres amb les ofertes es van obrir a principis de desembre. Ja fa tres mesos i la mesa de contractació està avaluant encara les propostes tècniques, segons l'Ajuntament. No serà fins que es resolgui aquesta llarga reflexió que s'analitzaran també les propostes econòmiques, que poden obtenir un valor màxim de 100 punts, igual que les tècniques.

El preu de sortida del concurs és de 7,48 milions per tres anys. La partida és la suma dels dos paquets en què es divideix el servei: el de la zona 1, que aplega Ciutat Vella, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí, i que està valorat en 3,8 milions, i el de la zona 2 (Eixample, Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia i Horta-Guinardó), en 3,6 milions.

La segona zona l'assumeix des del 2006 (ja ha guanyat dos concursos) Urbe, que fa tasques similars en una vintena de municipis. Fa tres anys, aquest diari va denunciar diverses irregularitats d'aquesta empresa, que feia servir pintures amb additius tòxics , prohibides en la contracta; havia fet servir empleats destinats al manteniment per a altres tasques , i ni disposava de més de la meitat de vehicles elèctrics, com havia garantit en el procés de licitació, ni revisava a diari les 330 àrees de jocs assignades , extrem a què també s'havia compromès per obtenir més punts en el procés d'adjudicació.

L'Ajuntament va preferir fer oïdes sordes als incompliments , que uns operaris ja havien denunciat al mateix consistori abans que aquest diari en comprovés la veracitat. Però ara ha incorporat en els plecs de clàusules canvis significatius respecte de l'adjudicació del 2010. Si llavors s'exigia destinar un mínim de sis vehicles al manteniment de cadascuna de les dues zones, ara són 10. I si llavors s'atorgaven 20 punts addicionals als aspirants que es comprometessin a revisar cada parc cinc cops per setmana, en comptes dels tres preceptius, ara aquesta opció d'oferir-se a més inspeccions s'ha eliminat. Són aspectes rellevants perquè plantegen objectius més realistes. Urbe va acreditar al principi de la contracta ara prorrogada destinar vuit vehicles al servei, cinc dels quals per a les revisions ordinàries dels 330 parcs assignats, de manera que, per complir el compromís de fer-les totes cada jornada laborable cada vehicle hauria de visitar 66 àrees al dia, una fita purament impossible. Ara, i això també és una novetat, s'estableix que 40 dels 100 punts de la proposta tècnica depenen de la valoració que obtingui la descripció, com més detallada millor, de les tasques a fer i de la manera d'assolir els objectius fixats. La major exigència permet explicar l'augment de preu: si el 2010 el manteniment de les dues zones es va posar a licitació per 2,13 milions anuals en total i es va acabar adjudicant per 1,65, ara el preu de sortida equival a 2,49 milions/any.

És aquesta valoració qualitativa i no automàtica la que explica la dilació en la resolució del concurs, admet l'Ajuntament. “Volem mirar-nos les propostes amb detall i amb cura”, insisteixen fonts municipals. El consistori té coll, perquè no ha superat cap límit legal i té la possibilitat de prorrogar la contracta vigent, com està fent, fins a un màxim de dos anys, però no esperava que el procés s'allargués tant: la previsió inicial, que consta en els plecs de clàusules, era que els nous contractes entressin en vigor l'1 de gener del 2015, i les empreses aspirants, que tenien de termini per presentar-se fins al 21 de novembre passat, només estaven obligades a mantenir les ofertes durant dos mesos.

Renovació d'àrees

«El consistori diu que el servei s'adjudicarà abans que acabi el mandat. I que en aquest mateix període s'atorgarà també el contracte per a la renovació de les primeres 44 àrees incloses en el pla de Racons Infantils pel període 2015-2019. El procés de licitació s'ha anunciat aquesta setmana, amb un pressupost inicial de 679.000 euros més IVA i un període d'execució dels treballs de set mesos. Un cop completada aquesta primera tongada, hi ha 220 renovacions previstes més, totals o parcials, pel pròxim mandat. El pla, anunciat la primavera passada i amb un pressupost conjunt d'uns 20 milions d'euros, inclou també en la primera fase, la corresponent a aquest any, la creació de 10 nous espais de 100 m², un per districte. El concurs corresponent, però, encara s'està acabant de preparar, segons el consistori.

10
vehicles
com a mínim haurà de destinar al servei cadascuna de les dues empreses que se'l repartiran.
7,48
milions
és el pressupost base de licitació del servei de manteniment pels pròxims tres anys.
790
àrees de jocs
infantils hi ha a Barcelona. El consistori preveu renovar-ne 260 entre el 2015 i el 2019.

17 mesos de retard en l'adjudicació dels semàfors

La dels jocs infantils no és l'única contracta de manteniment amb retard a Barcelona. Fa més d'un any que la cura dels semàfors de la ciutat s'està fent a través de contractes executius a les empreses que van guanyar l'últim concurs, celebrat el 2009 i en base al qual s'adjudicava el servei per dos anys, prorrogables. El setembre del 2013, amb la pròrroga ja esgotant-se, l'Ajuntament va celebrar una polèmica subhasta electrònica, però un dels aspirants derrotats va impugnar el procés i la Generalitat li va donar la raó. El segon intent, fet amb criteris diferents, va córrer la mateixa sort i va tornar a ser anul·lat. I el tercer està estancat des que al juliol es van obrir les ofertes. Des de llavors, l'Ajuntament ha estat demanant informes per determinar si les aspirants compleixen els requisits. Ara preveu adjudicar el servei a finals de maig.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia