Societat

Entitats de discapacitats, en risc pels impagaments del govern

Cocarmi quantifica en 82 milions el deute per serveis prestats a la Generalitat els últims quatre anys

Benestar Social i Família reconeix 21 milions impagats, i Empresa i Ocupació, 5,6 milions

Els impagaments del govern a les entitats que presten serveis a persones amb discapacitat superen els 82 milions d'euros. Es tracta de serveis no pagats des del 2011 fins ara. “Malauradament, els impagaments tenen com a conseqüència la reducció dels serveis, la pèrdua de qualitat i l'augment de llistes d'espera”, va alertar ahir el president del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (Cocarmi), Antonio Guillén. De fet, fa tres setmanes ja ho van denunciar públicament i van plantar la constitució del Consell de la Discapacitat de Catalunya (Codiscat) fins que no hi hagi un calendari de pagaments.

La secretària tècnica de Cocarmi, Meritxell Caralt, va assegurar ahir que continuen sense tenir resposta del govern i per això han decidit comptabilitzar el deute entre els seus associats. La major part, gairebé 41 milions, correspon a programes del Departament de Benestar Social. És a dir, a subvencions per al manteniment de les entitats, places de residència concertades i llars residència, o bé serveis de suport per a l'autonomia a la pròpia llar. Benestar Social va assegurar ahir que els seus números són diferents i només va reconèixer 12,8 milions de deute acumulats entre el 2011 i el 2014, i 8,2 milions d'aquest 2015 que s'haurien d'haver pagar al març i es pagaran les pròximes setmanes.

Inserció laboral

El Departament d'Empresa i Ocupació té, segons els càlculs del sector, un deute de 38,6 milions d'euros vinculats sobretot a programes i serveis que afavoreixen la inserció laboral de les persones amb discapacitat tant al mercat de treball ordinari com al protegit a través dels centres especials de treball (CET). Empresa i Ocupació, però, només admet 5,6 milions de deute, dels quals va assegurar que 3 milions està previst que es paguin a finals de mes.

Seguint amb la denúncia de Cocarmi, Ensenyament té un deute de 1,8 milions; Salut, gairebé 1,1 milions, i Justícia, 56.262 euros. Guillén denuncia que no només hi ha reducció de serveis i augment de llista d'espera, sinó que aquesta falta de finançament fa que les famílies hagin d'assumir càrregues que no els tocarien, hi ha hagut retallades de llocs de treball i “augmenta el risc d'exclusió social i laboral de les persones amb discapacitat. I hi afegeix: “Els avenços aconseguits en les últimes dècades pel reconeixement dels drets del col·lectiu s'estan diluint i perdent.”

LA XIFRA

514.000
persones
tenen reconegut algun tipus de discapacitat o trastorn mental. Fa deu anys eren poc més de 308.000.

El sector vol un calendari de pagaments

Ball de xifres entre el que les entitats que atenen persones amb discapacitat diuen que el govern els deu, i el que el mateix govern reconeix que deu, perquè els problemes de tresoreria no permeten pagar. La nota pública de Cocarmi d'ahir és un intent de forçar els pagaments. El mes passat, van enviar una carta al president de la Generalitat, Artur Mas, per exposar-li la greu situació financera que arrosseguen les entitats des que va esclatar la crisi. El sector reclama des de fa mesos un calendari de pagaments.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia