Societat

Col·lectius

Poema per a un ésser excepcional

S'edita ‘Al cromosoma que et sobra', de Mònica Terribas

El va escriure per al seu fill

“C ada dia entrevisto persones que ja sé el que em respondran. No són excepcionals. En canvi, en Marc cada dia em respon coses sorprenents perquè és un ésser excepcional”, va dir ahir la periodista Mònica Terribas en l'acte de presentació, a l'FNAC de
la plaça Catalunya, del seu poema Al cromosoma que et sobra, que va escriure just quatre dies després que va néixer el seu fill, que té síndrome de Down. “Vaig escriure aquest poema quan encara païa el significat del fet inesperat del naixement d'en Marc, quan encara estava en estat de xoc. Però suposo que en aquell moment i vist el que vaig escriure, el meu inconscient sabia millor que el meu conscient que m'havia passat una cosa excepcional”, va dir. El poema, en què Mònica parla del cromosoma 21 d'en Marc com d'un ésser amb vida, per això la il·lustradora Anna Terricabras l'ha dibuixat en forma de dent de lleó. Fa així: “Al cromosoma que et sobra / li direm el cromosoma tranquil / i l'anirem trobant, quan sigui, / barrejat en gestos i paraules. / Al cromosoma que et sobra / l'empaitarem pel pati / amb jocs i pilotes. / Al cromosoma que et sobra / el vestirem d'albades / i nits d'estels. / Al cromosoma que et sobra / el pentinarem amb colors / i l'adormirem amb rialles. / Al cromosoma que et sobra / l'ensenyarem a viure / feliç de ser qui és / dins dels teus ulls titànics.”

Al cromosoma que et sobra, que ahir va recitar Beatriz Ruiz, ha ajudat moltes mares quan intentaven assumir la identitat del seu fill, com Alba Ayala, impulsora de l'edició del poema i autora del bloc Guillem21, on explica la seva experiència. Els diners de la venda del llibret aniran a parar a la Fundació Catalana Síndrome de Down, “que ha aconseguit que aquestes persones tinguin una vida incardinada a la societat, que s'ha enriquit amb la seva diversitat”. Creada per Montserrat Trueta, la Fundació la dirigeix la seva filla Katy Trias.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia