Demanen de dos a deu anys de presó per a 35 detinguts en un «botellón» a Girona

Els disturbis van passar el 2006, i acusen els implicats d'haver fet destrosses i haver atacat policies

L'any 2006, la moda del botellón va tornar a aflorar i a través d'internet es van convocar un munt de concentracions en diverses ciutats de l'Estat espanyol. A Girona, es va fer el mes de març i els joves es van anar aplegant a la Copa. Durant tota la nit, la policia va muntar controls en diversos punts de la ciutat per confiscar begudes alcohòliques i els agents van aconseguir que no s'entrés gairebé cap ampolla a la Copa. La festa va transcórrer amb normalitat fins que uns 250 joves van marxar de la Copa i van anar en processó fins a la plaça de la Independència i el carrer Santa Clara. Allà, es van produir els primers incidents quan alguns nois van trencar aparadors de locals i els policies van fer les primeres detencions. La massa es va calmar en arribar a la plaça de Catalunya, sota una forta vigilància policial. Però, al cap d'una estona, van tornar a marxar tots plegats cap a la Subdelegació del Govern i l'avinguda Jaume I va estar tallada durant més d'una hora. Alguns dels nois van bolcar contenidors i van cremar plàstics fins que la brigada mòbil dels Mossos, arribada expressament de Barcelona, va carregar i va dissoldre la concentració. En total, es van detenir 37 persones, algunes de les quals eren menors.

Ara, les acusacions ja han presentat els seus escrits contra 35 joves. El fiscal demana per als processats penes d'entre dos i deu anys de presó. Manté que els implicats van provocar diversos aldarulls com ara bolcar contenidors o trencar aparadors i és per això que els acusa d'un delicte de desordres públics. Per aquests fets, reclama una condemna de dos anys. Però alguns d'aquests nois també estan acusats d'altres delictes com ara atemptat amb instrument perillós a agents de l'autoritat o danys i les penes van augmentant. El cas més greu és el de quatre joves que, segons el fiscal, van llançar objectes contundents a la policia i també van cremar un contenidor d'escombraries davant de la Subdelegació. Demana per a ells deu anys de presó, perquè hi suma els aldarulls –dos anys–, l'atemptat als agents –quatre– i els danys del contenidor –quatre més–. Sobta l'elevada demanda pel delicte de danys, però el fiscal es basa en un article del Codi Penal, segons el qual es castigarà entre tres i cinc anys aquella persona que cometi danys per «impedir el lliure exercici de l'autoritat».

Demandes més baixes

El representant legal de la Generalitat fa un relat semblant al del fiscal i recorda que els manifestants van fer barricades amb els contenidors al carrer i van llançar ampolles i pedres contra els policies. En aquest cas, demana penes d'entre 2 i 6 anys de presó per als 35 imputats. Durant aquella nit, dos mossos van resultar ferits lleument. Finalment, l'Estat demana una pena de deu dies de localització permanent per a un jove que suposadament va trencar els vidres de la porta de la Subdelegació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.