Successos

Policial

Si beus... no muntis a cavall

Els Mossos fan bufar un genet que venia de la fira d'Espinavell i li posen una multa de 500 euros per cavalcar anant begut

Els agents el van fer marxar a peu menant el cavall des de terra amb les regnes

Aquell llegendari espot publicitari de la DGT de la dècada dels vuitanta, encara vigent ara, en què Stevie Wonder aconsellava “Si beus... no condueixis”, hauria d'incloure avui dia una estrofa més amb la proclama “Si beus... no muntis a cavall”. Un veí de Camprodon ha patit en la seva pell les greus conseqüències de muntar la seva euga després d'haver begut unes cerveses a la popular fira d'Espinavell. Els Mossos li han clavat una multa de 500 euros per conduir un vehicle (el cavall) superant la taxa de 0,25 mil·ligrams que preveu la llei per als conductors. En Cristian fa 31 anys que munta a cavall i mai no s'hauria imaginat que li passaria el que li va passar el dia 13 d'octubre. Tornava de la fira d'Espinavell a cavall de la seva euga Lluna al pas pel costat dret de la carretera que va de Molló a Camprodon. A l'alçada de Can Moi es va trobar amb un control dels Mossos d'Esquadra. Segons relata el cavaller, els agents els van recriminar dient-li que hauria d'anar més acostat al voral dret. Ell els va replicar que anava bé per aquell cantó. Diu que cavalcava amb prudència i que anava deixant davant els nombrosos cotxes que a aquella hora també baixaven per la carretera després de la fira. El genet va continuar el camí a l'alçada de la caserna de la Guàrdia Civil de Camprodon, es va trobar un altre cop els Mossos i aquest cop li van dir que l'havien de sotmetre a la prova de l'alcoholèmia, com també van fer amb molts conductors que venien d'Espinavell aquell dia. Van preguntar al genet si havia begut res, ell va dir que unes cerveses a la fira, el van fer descavalcar i el van fer bufar. A la primera prova va marcar 0,47 mg/l i a la segona 0,37 mg/l i els Mossos li van estampar una denúncia com les que expedeixen a un conductor de cotxe en què proposaven 500 euros de multa per la infracció o 250 si la pagava abans de vint dies. En el requadre destinat a la matrícula del vehicle van escriure: “cavall”. Al requadre de la marca: “nom Lluna”. I al del model: “negre”, tot i que el color de l'animal és marró. L'agent denunciant va especificar en l'apartat de les observacions que “el senyor que anava sobre el cavall circulava per la C-38, per tant és conductor”. Els problemes del genet no van acabar amb la multa, ja que els agents pretenien immobilitzar el vehicle-cavall, però finalment van permetre que s'emportés l'euga, però sense muntar-la sinó menant-la des del terra. I així, va arribar al seu tancat. En Cristian no veu clar que hagi de pagar la multa i ha posat la butlleta d'aquesta denúncia tan singular en mans d'entesos jurídics perquè li presentin un recurs.

En aquesta excepcional intervenció policial, l'animal, la Lluna no ha estat sotmesa a cap limitació de llibertat ni tampoc l'han sotmès a la prova de l'alcoholèmia. No va tenir la mateixa sort l'Apache, un poni que un dissabte del juliol del 2002 va ser arrestat a Olot davant les sospites que anava borratxo perquè els participants d'un comiat de solter el portaven de bar en bar. Apache va ser sotmès a la prova de l'alcoholèmia (li van fer traient-li sang, perquè òbviament no podia bufar) i el van alliberar quan va quedar clar que no anava torrat.

No és vehicle
La clau per resoldre la legitimitat de la denúncia posada contra el genet radica en si el cavall té o no té categoria de vehicle. Experts en matèria legal apunten que el reglament de trànsit regula les infraccions dels conductors de tota mena de vehicles, però consideren que un cavall o qualsevol animal no està inclòs en la categoria de vehicle perquè la llei defineix els vehicles com uns aparells de funcionament mecànic, per tant no s'hi pot incloure un animal. I si el cavall no és un vehicle, el seu conductor no podria ser multat pel reglament.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.