Successos

llengua

Més d'un miler de parelles lingüístiques potencien el català a la demarcació

N'hi ha onze entre els empleats de l'àmbit judicial que volen conèixer la llengua

La directora dels serveis territorials de Justícia s'ha apuntat de voluntària

“La llengua és el nervi de la nostra identitat.” A partir d'aquesta premissa, el president del Consorci per a la Normalització Lingüística, Antoni Solà, va presentar ahir la tercera edició d'un programa de voluntariat dirigit als treballadors de l'àmbit judicial de Girona que volen practicar el català amb una persona que el parla habitualment per adquirir més fluïdesa i incorporar l'idioma d'una manera natural en les seves relacions quotidianes. Un dels pilars per assolir aquest objectiu és la formació de les anomenades parelles lingüístiques. Estan compostes per un voluntari i un aprenent, i el 2011 se'n van crear 1.191 arreu de la demarcació. A partir d'aquest procés per potenciar la integració, aquest any se n'acaben de formalitzar 11 més per part de professionals del món judicial. Entre el personal que participa en l'acció a favor de la llengua hi ha una fiscal, una psicòloga forense, una secretària judicial i advocats –n'hi ha que procedeixen de Galícia i d'Andalusia, i també de fora de l'Estat, com ara un lletrat d'Itàlia.

Una de les persones que no han dubtat a apuntar-s'hi com a mestra és la directora dels serveis territorials de Justícia de Girona, Isabel Ruiz. L'únic condicionant és disposar de 10 hores, durant un mínim de 10 setmanes, per practicar la llengua. Així s'ajuda que la gent que té uns coneixements bàsics de català i es vol llançar a parlar-lo ho faci en un context real i distès, i, alhora, s'aconsegueix que qui ja l'utilitza no canviï de llengua innecessàriament.

El Consorci ha signat convenis amb biblioteques de la ciutat, centres cívics i alguns cafès del centre perquè siguin espais de trobada. Als bars que s'hi han adherit, les parelles es beneficiaran d'un petit descompte ensenyant un carnet que els acredita com a tals i els restauradors s'han compromès a atendre'ls en català. La iniciativa acabarà a finals de maig, quan es donarà un qüestionari als participants perquè valorin l'experiència.

LA FRASE

Volem estendre el català amb normalitat en l'àmbit de la justícia i que s'utilitzi més a les sales de vistes
Isabel Ruiz
directora dels serveis territorials de justícia a GIRONA

LA XIFRA

1.191
són les parelles lingüístiques
del 2011. Hi havia, entre altres, interns de les presons de Figueres i de Girona.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.