Successos

El tècnic del Consell de la Selva i un soci de GRS, en llibertat

Fiança de 5.000 euros per a Joan Carles Feliu, imputat per suborn, tràfic d'influències, prevaricació, falsedat documental i violació de secrets

Llibertat sense fiança de l'apoderat de GRS, de Lloret

Nova jornada maratoniana ahir a Lugo, on la titular del jutjat d'instrucció número 1, Pilar de Lara Cifuentes, va continuar prenent declaració als detinguts aquesta setmana en el marc de l'operació Manga per la seva presumpta vinculació amb una trama de suborn per a l'adjudicació de serveis públics. Després de ser arrestats dijous i haver passat dues nits als calabossos, es va dur a terme l'interrogatori de l'alcalde de Sant Hilari Sacalm i president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria, del cap del departament d'organització de serveis a la ciutadania del Consell Comarcal de la Selva i tècnic de gestió tributària, Joan Carles Feliu, així com els dos socis de l'empresa GRS Arc Local de Lloret de Mar, Josep Maria Franch i Alexandre Ros. El primer a comparèixer davant de Lara va ser Joan Carles Feliu, assistit pel lletrat Jordi Corominas, del bufet Monguilod Advocats. Un cop sentida la seva versió, en una sessió que es va allargar més de tres hores, la jutgessa va decretar la seva posada en llibertat sota una fiança de 5.000 euros. Va quedar imputat, però, pels suposats delictes de suborn, tràfic d'influències, prevaricació, falsedat documental i violació de secrets. A la tarda, va ser el torn de Josep Maria Franch, l'apoderat de GRS Arc Local, que va quedar en llibertat sense fiança però amb càrrecs per un presumpte delicte de tràfic d'influències.

Representat també per l'advocat Jordi Corominas, no va ser fins a quarts de deu del vespre que va passar a disposició judicial el soci de Franch, Alexandre Ros, que ocupa el càrrec d'administrador en la companyia. A mitjanit, la jutgessa encara no havia resolt sobre la seva situació. A l'hora de tancar aquesta edició, a més, tampoc havia iniciat l'interrogatori a l'alcalde de Sant Hilari Sacalm. Estava previst, però, que el convergent donés la seva versió dels fets aquesta matinada passada, tenint en compte que s'acabava el termini màxim de 72 hores de privació de llibertat.

Malgrat que la investigació es va iniciar a Galícia, que és on té origen el cas, l'ombra de la corrupció ha acabat esquitxant de ple les comarques gironines, en detectar-s'hi connexions. A part dels quatre arrestaments efectuats dijous pels agents tributaris de la Guàrdia Civil, es van escorcollar l'ajuntament de Sant Hilari Sacalm, el domicili de Fauria, la seu del Consell Comarcal de la Selva, les dependències de GRS i els habitatges dels dos empresaris detinguts. GRS ofereix serveis de consultoria i assessorament a l'administració local, com ara de gestió cadastral, de sancions i d'inspecció tributària i fa 15 anys que treballa per al Consell Comarcal de la Selva. Darrerament, Feliu feia d'enllaç entre l'empresa i l'ens públic, que presideix l'alcalde de Sant Hilari. Tot indica que la investigació sorgeix dels jutjats de Lugo arran de la proposta de GRS d'oferir els seus serveis a Galícia.

Els agents tributaris també van inspeccionar la documentació relativa al servei de neteja, que porta Nora, i el servei de menjadors escolars, que du Eurest. D'altra banda, Lara va citar divendres com a imputats Xavier Alberch, gerent de Xaloc –entitat que gestiona els tributs dels ajuntaments gironins que els ho deleguen–, i Ramon Ramos, director del Patronat de Turisme, dos organismes que depenen de la Diputació de Girona. Tots dos van ser interrogats a l'Agència Tributària de Girona, on van reiterar que els contractes amb GRS i les altres empreses investigades “es van fer correctament”.

Dimissió d'un regidor

De les nou detencions fetes en l'operació Manga, una es va produir a Astúries, quatre a Galícia i quatre més a les comarques gironines. La jutgessa va dictar divendres presó provisional comunicada i sense fiança per a José Luis Míguez, delegat de l'empresa Aquagest a Santiago de Compostel·la, i llibertat provisional amb l'obligació de comparèixer cada 15 dies al jutjat per a Joaquín Fernández Díaz, president local del PP i exregidor de l'Ajuntament de San Martín del Rey Aurelio, a Astúries. Amb declaracions que es van prolongar fins a les tres de la matinada, també va ordenar presó provisional comunicada sense fiança per a l'exregidor de Santiago de Compostel·la Ángel Espadas i va deixar en llibertat sota fiança de 15.000 euros, amb obligació de comparèixer cada dilluns, el regidor de Seguretat Ciutadana del mateix consistori Albino Vázquez Aldrey, ambdós del PP. Vázquez ha dimitit per “no perjudicar el partit i la imatge de Santiago”.

Més d'una trentena d'imputats

Operació Manga és com s'ha batejat la segona fase de l'operatiu Pokemon. El nombre d'imputats ja supera la trentena. En un principi, les indagacions per irregularitats en les concessions de serveis públics es van centrar el 2012 en empreses del grup Vendex i ara s'han ampliat a Aquagest i GRS Arc Local. En línies generals, s'investiga els imputats per suborn, tràfic d'influències, revelació de secrets o ús d'informació privilegiada, i prevaricació en el cas dels funcionaris públics. I, en menor mesura, per falsedat documental i blanqueig de capitals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.