Successos

TRIBUNALS

Un empresari de Girona, nou imputat en el cas Crespo

Rafael Ballo declara avui al TSJC per haver patrocinat el club de futbol de Lloret de Mar

Un pèrit de la Intervenció General de l'Estat analitzarà els acords urbanístics amb Petrov, a petició del fiscal

L'empresari gironí Rafael Ballo Barthe declara avui com a imputat per un delicte de suborn davant la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Maria Eugènia Alegret, que investiga els suposats suborns comesos per l'exalcalde de Lloret de Mar i diputat de CiU, Xavier Crespo, per afavorir un empresari relacionat amb la màfia russa, Andrei Petrov.

La imputació de Ballo està relacionada amb el patrocini del club de futbol de Lloret entre el gener del 2007 al juny del 2008. Es dóna la circumstància que el seu soci en el patrocini, el constructor Ernest Coloma (amb la societat Rosa d'Estiu), va declarar el març passat davant el TSJC pels mateixos fets però en qualitat de testimoni.

Ernest Coloma va explicar, tant a la Guàrdia Civil com al TSJC, que va ser el regidor i president de l'equip de futbol de Lloret, Josep Valls, també imputat en la causa, qui els va proposar el patrocini. Van aportar 45.000 euros en tres talons bancaris de 15.000 euros, dos dels quals a nom de l'empresa Domun Habitat, de Ballo. També va afegir que van pagar 6.000 euros en metàl·lic per a les samarretes, en què apareixia publicitat de les dues empreses. La xifra va ser fixada pel regidor, va assegurar.

Coloma va afegir que Valls li va insinuar que, a canvi, no es preocupés de l'obra que realitzava al municipi i que l'ajudaria a agilitzar tràmits. Va ser així quan un dia va trucar a Valls perquè li resolgués un tema amb celeritat, segons la se va declaració a la Guàrdia Civil.

D'altra banda, la magistrada del TSJC no ha acceptat, per ara, indagar si Crespo té comptes a Andorra com va sol·licitar el fiscal anticorrupció Fernando Bermejo. Per contra, sí li ha acceptat d'encarregar a un pèrit de la Intervenció General de l'Estat espanyol que analitzi els acord urbanístics entre el govern de Lloret i l'empresa DDC de Petrov per transformar la plaça de braus en un centre comercial amb aparcaments. En l'operació, el ple de l'Ajuntament va aprovar una bonificació del 50% de l'impost de construcció, adduint el seu interès públic, que va fer estalviar 133.000 euros a Petrov.

Precisament, avui també estan citats a declarar al TSJC, com a testimonis, tres regidors de l'oposició que en el mandat anterior van criticar el tracte donat al rus. Són Joaquim Teixidor (Grill), Lluïsa Parrilla (PSC) i Antoni Garcia (ICV). Fins i tot, els tres grups van promoure una moció per regular les bonificacions en l'impost de construccions.

LA XIFRA

3
regidors
de Lloret també declaren avui com a testimonis. Són del PSC, ICV i Grill, crítics amb la bonificació a Petrov.

L'arquitecta, en llibertat

L'Audiencia Nacional ha deixat en llibertat amb fiança l'arquitecta Pilar Gimeno, que dirigia les obres d'Andrei Petrov a Lloret de Mar. Gimeno estava empresonada des de finals de gener passat, en esclatar el cas Clotilde, centrat ara en el blanqueig de capitals de la màfia russa, ja que els suposats casos de suborns son investigats al TSJC perquè Crespo és aforat. En la resolució, del 12 d'abril, el tribunal admet part dels arguments de l'advocat de l'arquitecta, Manel Mir, que demanava la seva llibertat, a la qual s'oposava el jutge instructor Eloy Velasco. L'Audiència afirma que tot i “la greu imputació delictiva” que s'atribueix a Gimeno, “davant el temps transcorregut i el seu arrelament personal i familiar”, acorda la seva llibertat provisional. Petrov és l'únic que queda a presó.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.