Successos

tribunals

Condemnat l'empresari de Vidreres que va disparar per espantar un exempleat

Imposen quatre anys de presó al propietari d'Autocars Nido per un delicte d'amenaces i tinença il·lícita d'armes

Es desestima l'atenuant d'arravatament

El jutjat penal número 5 de Girona ha condemnat a quatre anys de presó Bienvenido Joals Maties per un delicte d'amenaces i per tinença il·lícita d'armes per haver disparat un tret amb una arma curta amb l'objectiu d'atemorir un antic empleat seu, a Vidreres. La jutgessa Ana Pérez Benito recull en la sentència que els fets van passar pels volts de les dotze del migdia del 5 d'agost del 2010. La víctima, Alberto de la Rubia González, ja feia temps que tenia molt mala relació amb l'acusat i la seva esposa, Concepció Tarré Magria. El denunciant havia treballat com a xòfer per a Joals, que havia sigut l'amo de l'empresa Autocars Nido. L'imputat –que per contra ha estat absolt d'una falta d'injúries– va declarar en el judici que havia viscut tres anys al domicili de la víctima, però al final havien tingut problemes quan va intentar cobrar un crèdit a De la Rubia. Hi va afegir que l'ex-xòfer el va agredir i va haver d'estar catorze mesos de baixa. Va assegurar, a més, que De la Rubia passava molt per casa seva, trucava a la porta fins que la seva dona sortia, la insultava i marxava; i, a causa d'aquesta suposada situació, havia interposat cinc denúncies als Mossos d'Esquadra.

El dia dels fets, la víctima circulava amb moto pel carrer Tramuntana de Vidreres, on vivia el matrimoni. Quan va arribar a l'altura de l'habitatge, situat al número 88, va intercanviar paraules amb mal to amb Tarré. L'acusat va sortir en aquell moment de casa amb una arma amb munició de 9 mil·límetres i amb la numeració esborrada (la tenia malgrat que no disposava de llicència). L'empresari, amb la voluntat d'espantar De la Rubia –que era a pocs metres de l'immoble– va dirigir l'arma contra ell. La víctima va ajupir el cap entremig del manillar, va accelerar i va fugir, i va sentir la detonació d'un tret. Arran del succés, va patir un quadre d'ansietat i va necessitar 360 dies per curar-se.

Els pèrits van explicar que a causa de la deformació de la bala no se'n va poder determinar la trajectòria. La magistrada, no obstant això, apunta que el mateix acusat va admetre els fets i que la versió de De la Rubia va ser “coherent, clara i sense contradiccions”. L'imputat va reconèixer que va treure l'arma carregada amb la intenció d'acovardir-lo, que després d'efectuar el tret va demanar a la seva dona que entregués la pistola als Mossos i va revelar que havia trobat l'arma feia temps a sota dels seients d'un autocar que havia dut a netejar a Andorra.

Tot i que entre els dos homes hi havia una enemistat manifesta, amb denúncies creuades i reclamacions de diners, s'ha desestimat que s'apliqués a Joals un atenuant d'arravatament. La jutgessa exposa que, malgrat aquesta situació, resulta “evidentment i absolutament” desproporcionat l'ús d'una arma: “Són intolerables conductes similars, que impliquen una indesitjable inseguretat ciutadana.” D'altra banda, a part de la pena de presó, s'ha decretat la prohibició que l'acusat s'acosti a menys de 500 metres de la víctima durant cinc anys.

LA DATA

05.08.10
Joals
va dirigir la pistola envers la víctima i va disparar. El denunciant, que anava en moto, va aconseguir fugir.

LES XIFRES

88
és el número de la casa del carrer Tramuntana
d'on Joals va sortir amb una arma curta i va efectuar un tret.
18.366
euros
és la indemnització que s'estableix que Joals aboni a De la Rubia en concepte de responsabilitat civil.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia