Successos

tribunals

Admet un intent d'estafa de 80.000 euros, a Blanes

L'acusat va fer documents en què va simular la firma de l'interventor de l'Ajuntament

Accepta dos anys de presó

L'Audiència de Girona va ser el marc ahir d'un judici contra l'administrador d'una constructora que estava acusat d'haver elaborat uns falsos certificats en nom de l'Ajuntament de Blanes, en què deixava constància que el consistori donava el vistiplau perquè percebés un cobrament de 80.581,89 euros. L'imputat, Antoni Xavier Oliva Sauch, s'enfrontava inicialment a tres anys de presó i a una multa de 1.440 euros per un delicte continuat de falsificació de document oficial, en concurs amb un delicte d'estafa. El fiscal i l'advocat de la defensa, però, van pactar una rebaixa de la pena, mitjançant l'aplicació d'un atenuant molt qualificat de reparació del dany, ja que Oliva va retornar els diners íntegrament tan bon punt es va destapar l'engany. L'home, a més, va admetre els fets en la sessió oral d'ahir i va acceptar una multa de 900 euros i dos anys de presó, que no haurà de complir, perquè no presenta antecedents.

El cas es remunta al 2008, quan l'acusat treballava a Construccions Oliva i Massó SL. En aquella època, va dissenyar una carta com si fos emesa des de l'administració municipal, i que va datar del 16 de gener d'aquell any. En el document hi va simular la firma de l'interventor de l'Ajuntament i també va reproduir el segell de l'ens local. En la carta, informava la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona que el consistori de Blanes havia autoritzat dos pagaments a Construccions Oliva i Massó. Es deixava constància, per tant, del reconeixement del deute de l'organisme municipal envers l'empresa –una de les factures era de 43.120,39 euros, i l'altra ascendia a 37.461,50–. Va elaborar, posteriorment, altres documents, com ara les notificacions de les dues factures per certificar que les havia fet arribar a l'Ajuntament. Hi va adjuntar, en cadascuna, la conformitat per part del consistori, plagiant una altra vegada la signatura de l'interventor i usant una reproducció fotomecànica del segell.

Entre finals de gener i principis de febrer del 2008, va acudir a la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona situada a Quart. Hi va presentar els tres documents que havia confeccionat prèviament, amb la intenció que l'entitat li anticipés l'import de les dues factures. Va aconseguir que li donessin llum verd i la caixa va efectuar l'ingrés de 80.581,89 euros al compte de Construccions Oliva i Massó.

Quan la sucursal, però, va reclamar al consistori el pagament dels diners que havia avançat, es va descobrir que la documentació aportada per Oliva no havia estat emesa ni firmada per l'interventor de l'Ajuntament. L'entitat bancària va requerir llavors a la constructora els diners que els havien anticipat, que l'acusat va retornar tan sols uns dies després. El consistori, en aquest sentit, no va tenir cap perjudici econòmic a conseqüència dels fets.

LA XIFRA

3
anys
de presó és la pena que el fiscal demanava inicialment que s'imposés a l'imputat, que no té antecedents.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia