Successos

Catorze sanitaris, sospitosos de voler fer morir una dona

Un jutge obre una investigació contra set infermers i set doctors del Trueta

Els cita a declarar per si també han comès els delictes de falsedat documental, contra la llibertat i omissió de socors

El jutjat d'instrucció número 1 de Girona ha obert una investigació per determinar si sanitaris de l'hospital Josep Trueta de Girona van intentar matar una pacient. A hores d'ara el jutge ja ha imputat set infermeres i set metges. Serien sospitosos de cinc delictes: assassinat o homicidi, contra la integritat física, contra la llibertat, omissió del deure de socors i falsedat documental. Tots ells ja han estat citats i el jutge els prendrà declaració a partir de la setmana que ve. Així mateix, ha sol·licitat que l'hospital Josep Trueta remeti al jutjat una còpia de l'historial clínic de la pacient.

La investigació arrenca després que Carlos Teresa Martín presentés una querella criminal contra els sanitaris que van atendre la seva mare, Leonor Martín Llamas, que va tenir un atac de cor als 73 anys i va estar ingressada a la unitat de coronaris del Trueta, el gener del 2011. L'home va detectar mala praxis per part dels sanitaris i va iniciar una investigació pel seu compte que ara és a disposició del jutge. En la querella, per exemple, hi ha el testimoni d'una infermera que explica que una doctora va ordenar al departament d'infermeria del Trueta que provoquessin la mort de Leonor retirant-li les mesures de suport vital i que li administressin sedació per a malalts terminals. “Aquests medicaments necessiten l'autorització del pacient o de la família, però la doctora es va prendre la llibertat de saltar-se el protocol com ha fet en innombrables pacients”, assegura Martín. La infermera explica que l'equip de sanitaris estan amenaçats amb l'acomiadament si no es compleixen les ordres de retirada de mesures de suport vital i sedació. “Em va explicar que a causa de les retallades, per evitar els costos dels tractaments per mantenir-los vius, opten per matar els pacients”, lamenta el denunciant. Una altra de les pràctiques habituals que fan servir els sanitaris de la unitat coronària, segons consta en la querella, és administrar nutrients i aigua per via oral, una pràctica que no s'ha de fer en pacients sedats o amb pèrdua de consciència.

A banda del testimoni d'aquesta infermera, el text de la querella ja inclou tot l'historial clínic de Leonor Martín Llamas. Uns documents que han servit al jutge com a prova anticipada per precipitar la imputació dels catorze sanitaris de l'hospital Josep Trueta. En aquests informes es pot veure quin tractament van subministrar a la pacient i la seva evolució. El jutge interrogarà els infermers i els metges sobre per què, segons el querellant, de manera sistemàtica en torns de matí, tarda i nit, li apagaven els monitors de suport vital; per què la dona era alimentada via oral si estava totalment sedada i podia morir ofegada; per què li retiraven sistemàticament les baranes del llit, amb el perill que la pacient caigués, i per què li van administrar sobredosis de l'anestèsic propofol i morfina, que, segons el fill, han deixat la dona en estat vegetatiu.

LA FRASE

Els amenacen amb l'acomiadament si no compleixen les ordres de retirar el tractament als pacients
Carlos Teresa Martín
querellant

Denuncia també un geriàtric i el Santa Caterina

A banda de l'hospital Josep Trueta de Girona, la querella criminal denuncia les males pràctiques que també es van detectar al geriàtric Puig d'en Roca, on la dona va estar ingressada durant sis mesos. En aquest cas, el jutjat d'instrucció número 1 de Girona també ha requerit que el geriàtric remeti al tribunal l'historial clínic de la pacient del 17 de març al 30 d'agost. El jutge haurà d'investigar si, tal com denuncia Carlos Teresa Martín, el centre va deixar d'administrar nutrients a la seva mare, si no la netejaven ni la canviaven de postura.

El que de moment no preveu el jutge és investigar un episodi al sociosanitari La República número 2 de l'hospital Santa Caterina de Salt. Segons consta en la querella, el 16 d'octubre del 2013, una infermera del centre va administrar “substàncies” que van provocar que Leonor Martín “es debatís entre la vida i la mort”. El jutjat ni ha requerit documentació al centre ni ha citat a declarar com a imputada la infermera. Des de l'agost del 2011, la pacient està ingressada de manera permanent en aquest centre.

Carlos Teresa Martín va assegurar ahir a aquest diari que, per culpa del que ha passat, la seva mare ha quedat en un estat totalment vegetatiu. Reconeix que l'atac de cor hauria deixat seqüeles a la dona, però en tot cas no tan greus com les que té. “Jo no busco enriquir-me econòmicament, busco justícia”, afirma. “No amago res, fins i tot m'ofereixo a tenir un cara a cara amb ells, tenint un periodista al costat, i que responguin a les preguntes que mai m'han respost”, explica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia