Política

Rússia Unida guanya els comicis però pateix un fort retrocés

El partit governant rus no revalida la majoria constitucional

Les queixes de frau i els ciberatacs a mitjans crítics protagonitzen la jornada

Reprimeixen les reivindicacions de l'oposició extraparlamentària

El partit governant Rússia Unida es perfilava com el clar vencedor dels comicis legislatius d'ahir a la Federació Russa però patia una forta davallada després d'unes eleccions que es veien com un referèndum al curs polític actual del president, Dmitri Medvédev, i del primer ministre, Vladímir Putin, que al març es tornarà a presentar com a cap del Kremlin.

En espera dels resultats definitius i amb dades del 17% de l'escrutini, Rússia Unida obtenia un 45% dels vots, el Partit Comunista, un 20%, els populistes del Partit Liberal Demòcrata, un 14% i Rússia Justa, un 13%. Si es confirma aquesta tendència, el partit governant perdrà la majoria constitucional que va obtenir el 2007 amb un 64% dels vots i les altres tres formacions que es presentaven no superarien la barrera del 7% necessària per entrar a la Duma.

Les eleccions d'ahir van anar precedides de molta polèmica per la repressió que es va dur a terme contra l'organització independent d'observació electoral Golos, i ahir mateix es van veure enfosquides per les denúncies de frau dels partits opositors i per una sèrie d'atacs informàtics contra mitjans que es caracteritzen per donar cabuda a opinions crítiques amb el Kremlin, com ara les emissores Ekh Moskvi i Servei Rus de Notícies, el diari Kommersant o la revista New Times.

Aleksei Venedíktov, el director d'Ekh, emissora finançada pel monopoli estatal Gazprom, va declarar a primera hora del matí que era clar que era “un intent de silenciar les informacions de les infraccions electorals” i va enviar una petició a la Comissió Electoral Central perquè investigués els atacs.

Els pirates informàtics també van atacar el Live Journal, el portal més popular entre els blocaires russos, que han trobat a la xarxa un espai de llibertat d'expressió, i que és molt utilitzat entre l'oposició. Ahir tampoc funcionava el web de l'associació Golos i els seus observadors van denunciar que havien tingut problemes per fer la seva feina en molts col·legis electorals. A més, Andrei Buzin, cap de supervisió electoral de Golos, va explicar que s'havien constatat moltes irregularitats en el cens electoral i també moltes il·legalitats a l'hora de votar. Els partits de l'oposició van denunciar casos de llançament massiu de vots a les urnes, irregularitats en el vot a domicili i el fenomen conegut com a karusel (l'atracció dels cavallets), en què un grup organitzat d'electors vota diverses vegades en diferents col·legis electorals.

Desenes de detinguts

Al carrer, membres de la plataforma opositora Una Altra Rússia van fer diversos intents de manifestar-se contra les eleccions, que van acabar amb desenes de detinguts a Moscou i a Sant Petersburg. Paral·lelament, les joventuts pro Kremlin, com Naixi i Rússia Jove, van dur a terme diverses campanyes i van patrullar pels carrers de la capital russa per ajudar la policia en cas d'aldarulls.

LA XIFRA

90
per cent
és la participació més alta de les eleccions i s'ha registrat a la República de Txetxènia.

LA DATA

04.03.12
Se celebraran
les eleccions presidencials en què Vladímir Putin serà el candidat oficialista.

“Votar pel menys dolent”

Una parella jubilada d'uns 80 anys s'enfila amb penes i treballs per la quarantena d'esglaons que s'han de pujar per arribar al col·legi electoral 95, al centre de Moscou, al costat de l'església georgiana. Quan en surten, la dona diu satisfeta que ha votat per Rússia Unida “perquè està fent coses bones pel país” i el fet que s'hagin de pujar tantes escales no li molesta perquè “ja va bé que els genolls facin una mica de gimnàstica”. Molta de la gent que surt d'aquest col·legi, però, diu que ha votat per Iàbloko, com ara Leonid Bojànov, el director artístic del Centre d'Art Contemporani de Moscou, que ho ha fet perquè “són els menys dolents i des dels anys noranta que defensen les posicions democràtiques”. Bojànov no creu en aquestes eleccions però hi ha participat perquè considera que “si no vaig a votar, l'administració farà el que voldrà amb el meu vot; és a dir, anirà al servei de Rússia Unida”. La Larissa, una dona jubilada que treballa en una porteria per poder arribar a final de mes, creu que “l'única opció realment opositora són els comunistes”. Més enllà, uns estudiants del conservatori estan moixos perquè era la primera vegada que podien votar, “per qui sigui, menys per Rússia Unida”, però sembla que no ho podran fer perquè a la mesa han vist un problema amb el seu registre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.