Política

Duran assumeix que Rajoy no pagarà els 759 milions aquest 2011

El secretari general de CiU descarta votar a favor de la investidura del futur president espanyol i condiciona la seva postura al discurs del líder del PP

Sobre el pacte fiscal, matisa les declaracions de Francesc Homs i recorda que el govern no ha decidit convocar cap referèndum

El secretari general de CiU i president del grup al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat aquest dilluns que la seva votació en el debat d'investidura de Mariano Rajoy com a president dependrà del seu discurs. “No podem votar a favor, però la nostra postura variarà si el PP torna a duplicar les polítiques que ha tingut respecte a la llengua a Catalunya, o contra l'Estatut o decideix no afrontar el pagament dels 759 milions” de la disposició addicional tercera, ha explicat Duran en una entrevista a Els matins de TV3.

Sobre aquest últim punt, Duran ha recordat que reclamarà el pagament que hauria d'haver fet el PSOE al futur president espanyol. Amb tot, ha deixat clar que no espera que Rajoy pagui aquest any. “Toco de peus a terra i no crec que abans d'acabar aquest any hi hagi el pagament dels 759 milions”, ha afirmat. Amb tot ha recordat que el nou govern del PP està obligat a pagar aquest deute del PSOE perquè així es va acordar per escrit en la comissió bilateral Estat-Generalitat el juliol passat. Amb tot, Duran ha apostat per aconseguir el pagament a través de la negociació i no pas a través dels tribunals, ja que la via judicial és més lenta i es tardaria temps a cobrar uns diners necessaris per als comptes de la Generalitat i per aconseguir reduir el dèficit.

En aquest punt, Duran ha remarcat que el futur govern espanyol prioritzar la reducció del dèficit, que ha vaticinat que serpa “superior” al que ha donat públicament fins ara el govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Duran ha reiterat que el pacte fiscal serà prioritari a l'hora de parlar amb el PP durant aquesta legislatura i que aquesta reivindicació no es pot desvincular de la sortida de la crisi.

Sobre les declaracions del portaveu del govern, Francesc Homs, que va assegurar que si Rajoy no pagava el govern faria un referèndum sobre el pacte fiscal, Duran ha insinuat que aquella afirmació la va fer Homs a títol personal i ha recordat que aquesta decisió el govern encara no l'ha presa. “El govern no ha decidit res”, ha assegurat tot remarcant que l'objectiu de CiU és aconseguir el pacte fiscal al llarg de la legislatura.

Duran ha recordat que el PP pot necessitar el suport de CiU en alguna ocasió malgrat tenir majoria absoluta. “Si han de trucar a la porta de CiU, tindran el pacte fiscal sobre la taula” davant de qualsevol negociació o acord, ha explicat. Amb tot ha rebutjat un pacte estable amb el PP si Rajoy li ho proposa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.