Política

L'acord s'embolica

Entesa entre el PP i CiU per ajornar la taxa turística fins a la temporada baixa i per aplicar excepcions a l'euro per recepta

Els populars amenacen de trencar negociacions per les noves taxes proposades pels convergents

Tot fa pensar que CiU i el PP arribaran a una entesa final en el pressupost. Hi ha un principi d'acord en la taxa turística –que serà rebaixada i ajornada fins al novembre– i en l'euro per recepta –amb excepcions per als que menys tenen–. Ahir, però, el possible acord es va embolicar fins a quedar amenaçat de trencadissa. Els populars van escenificar les tensions de la negociació i van assegurar que la seva abstenció –necessària per aprovar el pressupost– “és ara mateix difícil”.

El PP amenaça de trencar. Primer, perquè vol marcar perfil propi fins al final en la negociació del pressupost, i, segon, perquè no està d'acord en la pujada del cànon de l'aigua i en l'anomenat per Enric Millo, portaveu del PP, “festival de taxes” de CiU. Els populars van mostrar fora de micròfon el seu malestar per no haver estat informats de les noves microtaxes que la federació ha proposat via esmena a la llei d'acompanyament. Tot i això, veuen que hi ha camp per córrer en les pròximes 24 hores. Els populars, que demanen a CiU que rebaixi el pressupost d'ambaixades, del Memorial Democràtic o de l'Agència Catalana de Notícies, entre altres àmbits, vinculen el seu sí al fet que es redueixin taxes i a firmar per escrit un paquet de mesures sobre transparència, equilibri financer i suport als emprenedors.

Un dels principals esculls seria ara la idea del govern d'Artur Mas d'aplicar un cànon per captació d'aigua amb la intenció de millorar els ingressos i fer front a la dramàtica situació econòmica que afecta l'Agència Catalana de l'Aigua. CiU negocia amb el PP la inclusió d'aquest gravamen, però els populars no el veuen amb bon ulls. El cànon afectaria les empreses subministradores, tant per l'aigua que capten en el medi natural i subministren als abonats, com per la que es desaprofita per pèrdues i fuites. Els ajuntaments que capten aigua potable tractada perquè sigui subministrada a través de les seves xarxes municipals també haurien de pagar. El portaveu del govern, Francesc Homs, va recordar que aquest subjecte tributari ja existia, però fins ara s'havia bonificat. L'executiu va dir en un primer moment que aquesta taxa no “repercutiria” en el preu final dels consumidors. Tot i això, el president del grup del PSC, Joaquim Nadal, va afirmar que el cost del rebut de l'aigua podria arribar a incrementar-se un 26%. Pel contrari, el portaveu adjunt de CiU, Ramon Espadaler, va desmentir-ho, però va admetre que la pujada mitjana de preus podria ser del 4% per a una família.

Les negociacions duraran fins a l'últim moment, però ahir CiU i el PP ja van confirmar que tenen un principi d'acord en dos dels punts bàsics de la llei d'acompanyament. L'esmena pactada entre CiU i el PP preveu que quedin exempts de l'euro sanitari els titulars de pensions no contributives i els beneficiaris de la renda mínima d'inserció, tots els medicaments amb un preu de venda inferior als 1,67 euros i totes les receptes dispensades a partir de la número 62 en el període d'un any. El text aclareix que es pagarà l'euro per cada recepta dispensada; és a dir, per cada envàs. El PP, això sí, confia que l'exempció s'ampliï als malalts crònics i als que cobren menys de 14.000 euros l'any d'una pensió contributiva.

Pel que fa a la taxa turística, l'acord d'entrada suposaria ajornar-ne l'aplicació fins al novembre, passada la temporada turística. El màxim nombre de pernoctacions gravades també baixaria de 10 a 7 nits, amb un màxim de dues persones per unitat d'allotjament. Les tarifes també minvarien, de 3 a 2,5 euros, de 2 a 1,5 i d'1 a 0,5, segons si són hotels de cinc, quatre o menys estrelles. En el cas de Barcelona ciutat, això sí, serien una mica més altes. El PP vol que els municipis puguin gestionar un 30%, i no un 25% com es preveia dels ingressos d'aquesta taxa.

És un acord contra els ciutadans. No es pot abordar una política de retallades tan indiscriminada
Joaquim Nadal
president del grup del psc
El més semblant a la dreta espanyola és la dreta catalana. El govern menteix quan diu que no té marge
Dolors Camats
portaveu d'icv-euia
CiU s'ha rendit al Partit Popular. No vol prendre mesures per por d'enfrontar-se als ‹lobbies›
Anna Simó
portaveu d'erc
Hi ha un festival de taxes. El PP defensa que encara hi ha marge per abaixar la despesa pública
Enric Millo
portaveu del pp
Estaríem més a prop dels acords que dels desacords. Estem disposats a dialogar
Ramon Espadaler
portaveu adjunt de ciu

Les microtaxes de la polèmica

Les microtaxes proposades per CiU com a esmenes i que tant han enutjat el PP són molt concretes i afectarien sectors ben diversos. Els establiments que volguessin tenir màquines expenedores de tabac, per exemple, haurien de pagar 70 euros per la certificació del govern. També caldria pagar, entre 10 i 150 euros segons la durada, per la catalogació d'obres cinematogràfiques i altres obres audiovisuals. Per les seves armes de foc, els caçadors haurien de desembutxacar 63 euros per tres anys, o 105 per cinc. I es fixa una taxa de 200 euros –300 si són urgents– pels anuncis al DOGC que no n'estiguin expressament exempts. També abonarien entre 152 i 179 euros els que vulguin acreditar que han seguit una formació sanitària, i les farmacèutiques ho haurien de fer per les inspeccions dels seus productes per part del Departament de Salut, 560 euros per dia i 103 més pel certificat final.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.