Política

Un cadàver incòmode

Enterren a Tolosa el gihadista Mohamed Merah després que l'alcalde d'aquesta ciutat i el govern d'Algèria s'haguessin negat a acollir-ne les despulles

Troben indicis que apunten a un segon còmplice de l'assassí

Les restes de Mohamed Merah, l'autor confés de set assassinats abatut el 22 de març per les forces especials de la policia, ja descansen en un cementiri de Tolosa de Llenguadoc, la seva ciutat natal, després que les autoritats d'Algèria deneguessin el permís per enterrar-lo en aquest país, d'on és originari el pare del jove.

L'alcalde del poble de Bezzaz, al sud d'Alger, va rebutjar les despulles de Merah per “raons de seguretat”, segons va explicar Abdal·là Zekri, assessor del rector de la gran mesquita de París. Prèviament, el govern algerià havia confirmat la negativa al·legant que el jove no tenia doble nacionalitat: “Algèria no té res a veure amb aquest cas, i no entenem per què alguns cercles a França intenten implicar-nos en aquesta història. És per això que hem decidit no admetre el cos [del pistoler] a Algèria.”

La negativa va arribar quan el taüt de Merah ja era a l'aeroport de Tolosa a punt per embarcar cap a Algèria, però la polèmica no va acabar aquí. L'alcalde de Tolosa, el socialista Pierre Cohen, tampoc va acceptar que el jove fos enterrat a la seva ciutat ja que no considerava “adequat” que l'assassí reposés al mateix escenari on havia comès els seus crims.

“Turisme macabre”

“Hi ha un turisme macabre i temo que hi hagi gent –poca, afortunadament, i sobretot a l'estranger– que el considerin un màrtir” i vagin a visitar la seva tomba. Cohen va demanar que el sepeli –previst inicialment a les cinc de la tarda– fos ajornat 24 hores, una petició que va provocar la ira del president de la República. Nicolas Sarkozy, de campanya electoral pel sud del país, va replicar: “[Merah] era francès, que se l'enterri i que ningú polemitzi sobre això”, va indicar el president, i va reiterar que el jove “va actuar de forma monstruosa”, que les forces de l'ordre van fer tot el que van poder per capturar-lo viu i que la protesta del pare per la mort del seu fill “és profundament indigna i indecent”. El prefecte de la regió Migdia-Pirineus va autoritzar finalment el sepeli a la part musulmana del cementiri de Cornebarrieu, als afores de Tolosa, en una cerimònia celebrada enmig d'importants mesures de seguretat a la qual van assistir una trentena de persones –tot homes–, però no la mare ni els germans.

Mentrestant, en la investigació de les matances de Tolosa i Montalban han aparegut nous elements que apunten a l'existència d'un segon còmplice de Merah, a més del seu germà Abdelkader, empresonat des de diumenge. El primer element és un cotxe trobat a 60 km de Tolosa amb un casc i restes al seu interior de la carrosseria d'una moto Yamaha TMax, com la utilitzada per Merah per cometre els assassinats. Segons la televisió France 3, el cotxe, un Renault Clio blanc, és propietat d'una persona domiciliada a l'edifici on vivia el pistoler i on va ser abatut per la policia. France 3 afirma, citant fonts de la investigació, que podria tractar-se del cotxe usat per “un tercer home” per fugir després d'haver enviat per correu a la cadena Al Jazeera els vídeos de les matances filmats per Merah. A més, segons el diari Le Parisien, el germà de l'assassí mort va declarar durant els interrogatoris policials que el dia en què tots dos van robar la moto utilitzada per als crims hi havia una tercera persona, de la qual no va revelar la identitat.

LA DATA

22.03.12
La policia
mata en un tiroteig Mohamed Merah després de 32 hores de setge al seu apartament a Tolosa.

LA FRASE

Era francès, que se l'enterri i que ningú polemitzi sobre això
Nicolas Sarkozy
PRESIDENT DE LA REPÚBLICA FRANCESA

Vet a quatre figures musulmanes

redacció

Les autoritats franceses van prohibir ahir l'entrada al país de quatre predicadors islàmics convidats per una organització pròxima als Germans Musulmans per assistir a un congrés, després de les matances perpetrades pel gihadista Mohamed Merah entre el 15 i el 19 de març a Tolosa de Llenguadoc i Montalban. El govern va lamentar igualment l'arribada a França de l'islamòleg Tariq Ramadan, un intel·lectual suís d'origen egipci molt influent i controvertit, convidat també al congrés. Els ministres d'Interior i Afers Estrangers, Claude Guéant i Alain Juppé, van denegar el permís d'entrada a l'exgran muftí de Jerusalem Akrima Sabri, al saudita Ayed Bin Abdal·là Al-Qarni i als imams Safwat Al-Hijazi (Egipte) i Abdal·là Basfar (Aràbia Saudita). Per la seva banda, dues personalitats més, el predicador egipci Mahmud Al-Masri i el cèlebre predicador qatarià d'origen egipci Iussef Al-Qaradaui –declarat indesitjable a França pel president Sarkozy– van “renunciar” a assistir al congrés de la Unió de les Organitzacions Islàmiques de França (UOIF), previst del 6 al 9 d'abril als afores de París.

“Mentre França és atacada per extremistes que actuen en nom d'ideologies o de creences esgarriades, és capital que les llibertats s'exerceixin en el marc de la llei i en el respecte als valors fonamentals que són els nostres: els drets humans, la igualtat entre homes i dones, la laïcitat, el respecte de les religions i de les opinions dels altres i el rebuig als sectarismes”, va indicar el govern en el seu comunicat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.