Política

Més de 5.000 gironins surten al carrer per la Diada

La concentració d'ahir al matí, amb motiu de la Diada Nacional, convocada per la CUP i Arran, organització juvenil successora de Maulets, supera totes les previsions dels organitzadors

La manifestació convocada ahir per la CUP i Arran (organització juvenil successora de Maulets) a Girona amb motiu de la Diada va aplegar més de 5.000 persones –10.000 segons els organitzadors– que van desfilar pels carrers del centre reclamant els drets nacionals i socials del poble català. L'èxit de convocatòria va ser absolut i superior al d'altres anys. Per això, el portaveu de la CUP a Girona, Jordi Navarro, que va qualificar la manifestació d'històrica, va destacar que, a més, havia servit per “escalfar motors de cares a la tarda, a Barcelona”. De fet, la CUP i Arran ja van optar per organitzar excepcionalment la marxa al matí precisament per facilitar a la gent poder anar als actes centrals. Els actes, com és tradicional, es van iniciar –i van acabar– a la plaça del Vi. I, ahir, al matí, mentre al Saló de Descans del Teatre Municipal tenia lloc l'acte institucional de la Diada, a la plaça ja es començava a emplenar-se de gent. Alguns havien decidit participar activament a la manifestació de Girona perquè no podien assistir als actes de Barcelona i altres, per la seva part, tenien molt clar que volien ser presents a les dues.

Clam popular

L'històric militant del PSAN, Joan Daunis, va llegir el manifest unitari. El manifest consensuat per l'Ateneu d'Acció Cultural (ADAC),el Casal Independentista El Forn i Òmnium Cultural, animava la gent a seguir lluitant després de la previsible històrica Diada. Daunis va explicar que les agressions a la llengua catalana, als drets culturals i nacionals persistien, especialment i amb molta més intensitat a València i a les Illes: “Estem abocats a un procés de ruptura, això ja és una evidència per a tothom”. Per això cal avançar amb l'únic camí que queda el de “la via de la construcció d'un estat propi”. I tot això, i molt especialment, quan segons les enquestes més de la meitat dels catalans veurien bé la independència de Catalunya. En aquest procés, i segons el manifest, cal arribar a plantejar un referèndum oficial i vinculant.

Prèviament, Joan Sibill, president de l'ADAC, va remarcar que aquesta “seria una Diada especial” i una manifestació gran que ajudarà a obrir el camí perquè “Catalunya sigui un nou estat d'Europa”. Alguns dels assistents va xiular a diferents membres de l'exèrcit i cossos i forces de seguretat de l'Estat mentre sortien de l'acte institucional.

Abans de començar la manifestació, es va fer la tradicional cantada d'Els Segadors, organitzada pel Casal Independentista El Forn i l'ADAC. Seguidament, la marxa va sortir de la plaça de Vi per recórrer els carrers del centre de Girona.

LA XIFRA

5.000
Manifestants.
La CUP i Arran aconsegueix reunir a la manifestació una xifra important amb motiu de la Diada.

LA FRASE

Estem abocats a un procés de ruptura, això ja és una evidència per a tothom
Joan Daunis
lector del manifest
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.