Política

El preu d'un favor

Fernández i l'alcaldessa de Montcada, investigats per la recol·locació d'una exalt càrrec del tripartit

María Elena Pérez nega les acusacions de tràfic d'influències

L'exsecretària general del DPTOPtreballa a l'Ajuntament de Montcada des del maig

El número 2 del PSC, Daniel Fernández, i l'alcaldessa de Montcada, María Elena Pérez, són en el punt de mira de la justícia. Però no per haver participat en la trama de corrupció urbanística. La seva és una causa derivada, descoberta de manera casual arran de les escoltes telefòniques ordenades pel titular del jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell. Se'ls acusa de tràfic d'influències per haver recol·locat una exalt càrrec del tripartit que havia quedat sense feina el desembre del 2010, amb el canvi en el govern de la Generalitat. Es tracta de Carmina Llumà, secretària general del Departament de Política Territorial i Obres Públiques durant l'etapa de Joaquim Nadal al capdavant del departament, i directora de l'àrea de Política Territorial de l'Ajuntament de Montcada des del mes de maig passat. L'expedient que els
Mossos van anar a buscar dimarts al consistori correspon amb el del concurs que va facilitar la contractació de Llumà entre les sospites de l'oposició municipal.

Això últim ho va explicar ahir la líder del PP de Montcada i diputada electa al Parlament, Eva García, que va situar l'origen de les sospites en la destitució fulminant de l'anterior director de l'àrea. Albert Barenys havia entrat a l'Ajuntament feia cinc anys i mig amb l'alcalde anterior, César Arrizabalaga, i l'alcaldessa es va limitar a atribuir la destitució a una “pèrdua de confiança”. Només cinc setmanes després, convocava un concurs per cobrir la plaça. Hi van concórrer cinc candidats, i dos d'ells van quedar empatats. Llumà –l'única dels aspirants que no residia a la població– i una altra persona es van haver de disputar la plaça interina fent una prova de català, i només ella va ser declarada apta. “Tot plegat ens va semblar molt estrany”, va resumir ahir García, que va subratllar la vàlua professional de l'actual directora de l'àrea de Política Territorial del consistori, però que ha demanat poder revisar els exàmens de català que van fer ella i l'altre aspirant.

L'alcaldessa, María Elena Pérez, va comparèixer ahir al matí davant dels mitjans visiblement afectada. No va admetre cap pregunta dels periodistes i es va limitar a llegir un comunicat en què negava taxativament cap mena de relació amb la trama de corrupció que s'investiga, i també haver participat en un delicte de tràfic d'influències, que és l'acusació que li ha fet arribar el jutge instructor del cas. Pel que fa a això últim, va assegurar que “els procediments de contractació municipal s'han realitzat amb total legalitat”.

María Elena Pérez va accedir a l'alcaldia de Montcada l'any 2010. Va ser designada per l'anterior alcalde, César Arrizabalaga, que va deixar el càrrec enmig de la tempesta política ocasionada per l'obertura del sumari del cas Pretòria. A Pérez, de 34 anys, se la considera una persona de la màxima confiança de Manuel i Paco Bustos, que controlen la Federació Vallès Occidental Sud del PSC. Ahir, diversos regidors de l'oposició van recordar que fins a quatre membres de la llista dels socialistes a Montcada van haver de renunciar a entrar a l'Ajuntament perquè ho fes Pérez, que en aquell moment no era ni regidora. En les passades eleccions municipals, l'actual alcaldessa va liderar la victòria del PSC a les urnes i va revalidar el pacte de govern amb CiU.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.