Política

ANTONIO BALMÓN

SECRETARI D'ACCIÓ POLÍTICA DEL PSC I ALCALDE DE CORNELLÀ DE LLOBREGAT

“Chacón té molt a dir, però no decideix res en el PSC”

“Vull exercir el dret a decidir i no a opinar com passaria si la consulta no fos vinculant”

“Haurem d'aclarir alguns punts de la política nacional del partit”

“Ni amb els sobiranistes ni amb els unionistes; el nostre projecte és reformista”

“Han trencat la unitat d'acció política i això fa més difícil traslladar el missatge”

Com a secretari d'acció política del PSC, a l'alcalde de Cornellà li toca posar ordre en el debat d'idees que ha proposat la direcció i que s'ha de portar a terme enmig d'un núvol de discrepàncies internes que podria tornar avui al consell nacional. Balmón nega que sigui la pitjor crisi del partit.

Què espera de la reunió?
Debat, franquesa, respecte i voluntat de construcció; és el més important.
Hi veu risc de ruptura?
No. Tinc clar que en un projecte hi ha de ser tothom que comparteixi les prioritats. És clar que hi ha tensions, però potser ens hauríem d'acostumar a donar carta de naturalesa a les discrepàncies.
El PSC ha deixat de ser un partit nacional català després de la votació del dia 23 al Parlament?
No entenc per què. El PSC va expressar la seva proposta electoral basada en la reforma constitucional, l'estat federal i el dret a decidir. I la nostra vocació continua sent la mateixa: representar els interessos dels catalans, però no d'una manera alienada com fan altres. Si alguna cosa no es pot imputar al PSC és que no sigui un partit nacional.
Defensant el dret a decidir i renunciant a la sobirania?
Nosaltres defensem un dret. Escòcia no té sobirania i en canvi exercirà el dret a decidir com va fer el Quebec. El dret a decidir encara no té construcció jurídica, però ja hi ha experiències. Respecto que hi hagi partits que defensin la sobirania com espero que es respecti la via reformista del PSC. Crec profundament en el dret a decidir i, reitero, vull decidir i no pas opinar com passaria si la consulta no fos vinculant.
Amb el permís del govern espanyol?
És que aquestes coses es fan de comú acord. No conec cap país que digui “jo decideixo i me'n vaig”, perquè seria una vulneració dels drets socials i polítics que tenen els ciutadans.
Preocupa quedar al costat del PP?
La proposta del PSC ha estat aprovada per vint diputats al Parlament, forma part del programa electoral i és una discrepància profunda que no tindrà en aquests moments possibilitats de solució en el socialisme espanyol; per tant, no admeto que ningú ens digui que estem en el bloc immobilista del PP. És inadmissible i fals. En un país normal hi hauria un bloc de sobiranistes-independentistes i un altre d'unionistes, però a Catalunya hi ha una tercera via, el reformisme que proposa el PSC i és bo que això es visualitzi.
La votació sobre el dret a decidir ha provocat una crisi...
...El dret a decidir, no.
Hi ha militants que votarien “sí” a la Declaració de Sobirania.
El partit ha fet un recorregut nacional; el consell nacional va aprovar el programa amb només un vot en contra, precisament perquè estava en contra del dret a decidir, i aquest és l'espai comú de totes les sensibilitats que hi ha al partit. Però no es pot confondre el dret a decidir amb la sobirania.
El debat sobre el dret a decidir dins del PSC ja està tancat?
En el PSC no hi ha cap debat tancat.
Així, el debat d'idees obert en pot variar la posició?
Parlarem d'Europa, de socialdemocràcia i de federalisme. El dret a decidir ja és en l'ADN del partit, però ara hem de construir una alternativa econòmica i social, i probablement haurem d'aclarir alguns aspectes de la política nacional, però ja hem marcat el rumb: reforma i estat federal.
Un militant del PSC independentista, què ha de fer? Donar-se de baixa?
No, el que ha fet sempre.
Però ara la situació ha canviat.
El PSC ja tenia diputats independentistes quan donava suport a la Loapa. El problema no és si som una cosa o l'altra, sinó què prioritzem en l'acció política. Les eleccions d'Artur Mas han trencat la transversalitat de l'espai nacional i l'ha radicalitzat arreu.
Els diputats que han trencat la disciplina...
...No, han trencat la unitat de l'acció política, ho reconec, i això dificulta traslladar el missatge de la feina que portem feta. Però quan t'aplaudeix l'adversari, també cal reflexionar i saber quines són les repercussions de la teva posició. És curiós veure com el que passa en el PSC ha tapat les conseqüències de la declaració.
Si parlen de democràcia interna, per què no van donar llibertat de vot?
El partit sol fixar la posició en el Parlament. Es va fer un debat previ important i es va votar democràticament la proposta, que, per cert, vaig treballar amb el diputat Àngel Ros, i no pas amb un nucli tancat en un despatx. Però ERC no ens volia en la declaració i així va ser.
Se sent qüestionada la direcció?
Venim d'un congrés en què es va votar com mai s'havia fet abans, es va integrar la gent amb diverses sensibilitats, hem recuperat temes importants com ara les primàries que posarem en marxa... Què més hem de fer? Aquests dies m'he dedicat a parlar amb la gent i a buscar consensos.
Quant pesa el criteri de Carme Chacón en les decisions del PSC?
La diputada Carme Chacón ni forma part de la direcció del partit ni ha estat en els debats. Té molt a dir, però no decideix, igual que el PSOE.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.