Política

Cimera anticorrupció

El president català convoca les institucions que controlen l'administració pública a una cimera en vista de l'allau de casos de suposades irregularitats

Artur Mas no considera que un polític imputat hagi de dimitir del seu càrrec

Artur Mas mou fitxa. Amb l'opinió pública sacsejada per la contínua aparició de casos de presumpta corrupció i amb el silenci de Mariano Rajoy sobre l'afer Bárcenas –el trencarà avui–, el president de la Generalitat va anunciar una cimera anticorrupció per a la setmana vinent que, a més del cap de l'executiu, reunirà al voltant de la mateixa taula la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno; el fiscal superior de justícia de Catalunya, Martín Rodríguez Sol; el síndic major de la Sindicatura de Comptes, Jaume Amat; el síndic de greuges, Rafael Ribó, i el director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso.

La trobada, que pretén visualitzar el compromís de les institucions catalanes en la lluita contra la corrupció, ha de servir per aportar idees i perfilar propostes amb la mirada posada en la recuperació de la confiança d'una ciutadania cada cop més distanciada dels seus representants, com assenyalen les enquestes. És un dels efectes que tenen els casos de presumpta corrupció política que “s'acumulen” i que, segons el president, també perjudiquen la recuperació econòmica, la cohesió social i el procés de transició nacional cap a l'estat propi, sustentat, en part, sobre un esforç compartit entre la societat i les institucions. “No hi podrà haver coresponsabilitat a fons si la confiança es va esquerdant o s'arriba a trencar”, alertava Mas.

El president és conscient que la cimera no solucionarà –ni hi repercutirà– cap dels afers que ja han saltat als titulars i que esquitxen tant partits catalans com espanyols. En ment, Millet, Pallerols, Pretòria, Mercuri, Clotilde, Bárcenas i Gürtel, i les investigacions sobre les adjudicacions de les ITV, entre d'altres.

“No està provat”

La trobada vol ser un fòrum per aportar idees i possibles línies d'actuació. Mas en va citar dues. El president és partidari d'un gran acord institucional i polític que fixi uns criteris en els casos d'imputació i de condemna de responsables polítics. A títol personal, Mas no creu que la imputació hagi de comportar que el dirigent plegui. “En la mesura que no és una prova de cap delicte, no cal provocar una dimissió perquè el delicte no està provat”, va opinar. Els afectats, va matisar, també han de valorar si seguint en l'exercici dels seus càrrecs “perjudiquen la col·lectivitat”. Les consideracions arriben en un moment en què el fiscal anticorrupció ha elevat al fiscal general de l'Estat un informe favorable a la imputació del secretari general de CDC, Oriol Pujol, per un presumpte delicte de tràfic d'influències en el cas de les ITV.

El president també aposta per arribar a una entesa sobre l'oportunitat d'obrir comissions d'investigació en el Parlament quan hi ha processos judicials en marxa, com va passar, per exemple, amb el cas Millet.

En general, correcte

Conscient de la mala imatge estesa dels polítics, Mas va trencar una llança en defensa del funcionament de les institucions, que “a Catalunya, en general, és correcte, tot i que segurament és millorable”. I va alertar que la trobada de la setmana vinent haurà d'anar acompanyada d'altres mesures la responsabilitat de les quals recau, sobretot, en els partits polítics. Eterna promesa ajornada, es va referir a la llei electoral catalana i també a la reactivació de la llei de transparència, engegada en la legislatura passada. Totes dues s'han de fer en ponència parlamentària a la cambra catalana. I estan incloses en el pacte de governabilitat entre CiU i ERC.

Aquesta acumulació de casos té conseqüències sobre l'economia, la cohesió social i la transició nacional
No cal provocar una dimissió cada cop que hi hagi una imputació perquè el delicte no està provat
Artur Mas
president de la generalitat

La convocatòria aixeca el recel d'alguns partits

La cimera anticorrupció promoguda pel president de la Generalitat ha aixecat recel entre tots els partits, tret del seu soci d'Esquerra, que la veu amb bons ulls. Una de les crítiques que li fan les forces és que les deixi al marge i que sigui sols una trobada entre institucions. El portaveu parlamentari dels socialistes, Maurici Lucena, va reclamar a Artur Mas que obri la cimera als partits de l'arc parlamentari. I des d'ICV-EUiA, el portaveu adjunt del grup d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Mena, va exigir que la trobada no serveixi per fer un “rentat de cara” a Mas. Li va demanar que doni explicacions públiques sobre tots els casos de presumpta corrupció que afecten CiU. Com el PSC i Iniciativa, la CUP també va dubtar de la reunió institucional i va considerar que qui ha d'agafar les regnes de la qüestió és el Parlament de Catalunya. L'Associació Catalana de Municipis va donar total suport al president català en la convocatòria de la reunió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.