Política

Els partits prioritzen la llei electoral i la de transparència

ERC porta al Congrés la confecció de llistes obertes

El PSC fixa un termini de quatre mesos pel risc existent de ”col·lapse institucional”

Duran vol consensuar un codi de bones pràctiques

Els últims escàndols de presumpta corrupció han exercit més pressió als partits polítics catalans, que al llarg de la setmana han reclamat que es reactivin la llei electoral i la de transparència, amb les quals es podria posar fre a algunes pràctiques que avui semblen estar a l'ordre del dia, com ara el finançament il·legal dels partits i l'enriquiment il·lícit.

L'esclat dels casos Millet i Pretòria durant el govern del tripartit va comportar la redacció d'un pla anticorrupció que va incloure l'oficina antifrau i la prohibició que fundacions polítiques rebessin subvencions anònimes o d'empreses que treballin en l'administració pública. Ja aleshores es va intentar redactar una llei electoral, que va quedar travada per les desavinences entre els dos partits majoritaris, CiU i el PSC. La legislatura passada, amb Artur Mas de president, es va posar fil a l'agulla a la redacció d'una llei de transparència que l'avançament de les eleccions catalanes va aturar.

Ara els partits polítics tenen pressa per enllestir els grups de treball que han de redactar les dues lleis. El PSC ja ha firmat la ponència conjunta que CiU i ERC han fet circular aquesta setmana entre els grups parlamentaris per redactar una normativa de transparència. El portaveu dels socialistes, Maurici Lucena, va instar a aprovar aquesta norma en un termini de quatre mesos. “És molt important que en un moment de crisi com aquest i amb un risc de col·lapse institucional hi hagi respostes ràpides”, hi va afegir.

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, també instava ahir els partits polítics, des de la seva carta web setmanal, a consensuar un codi de bones pràctiques en casos de corrupció. “Tot i sabent que la corrupció no es desterrarà mai perquè va lligada a la condició humana, és necessari que hi hagi més transparència per detectar-la”, assegurava.

El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, va presentar una proposició no de llei a la cambra espanyola per desbloquejar les llistes electorals en el termini d'un any perquè els ciutadans puguin escollir individualment els seus representants polítics. D'altra banda, ICV-EUiA feia ahir un pas ferm en anunciar que buscarà suports al Congrés per presentar una moció de censura contra el president Mariano Rajoy per l'escàndol del cas Bárcenas. Els ecosocialistes s'han mostrat partidaris de reformar la llei de finançament de partits i endurir el Codi Penal per lluitar contra el frau fiscal, i han reclamat al Parlament una llei que permeti la confecció de llistes obertes i el control de la despesa electoral.I si C's va ser un dels primers a reclamar una cimera anticorrupció formada pels partits polítics, el PP apostava, dilluns, per prioritzar comissions d'investigació quan els inculpats siguin membres del govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.