Política

Mobilització social

El referent de la via bàltica

L'any 1989, un milió i mig de persones van participar en una multitudinària cadena humana per demanar la independència d'Estònia, Letònia i Lituània

L'ANC i Òmnium volen repetir una experiència semblant

L'any 1989, els habitants d'Estònia, Letònia i Lituània van protagonitzar un acte reivindicatiu que ha passat a la història d'aquestes repúbliques. Un milió i mig de persones van participar en una multitudinària cadena humana, de 600 quilòmetres de llargària, per reclamar la independència d'aquestes nacions. Van començar a Tallin, capital d'Estònia, i van seguir per Riga (Letònia), per acabar a Vílnius (Lituània). Precisament, l'acte es va organitzar el 23 d'agost del 1989, just quan es complien 50 anys del pacte entre Alemanya i la Unió Soviètica, que va suposar la pèrdua de sobirania per als països Bàltics. La protesta va tenir un impacte internacional destacat i va ser una de les espurnes que va fer desencadenar la independència d'aquests tres països, que es va fer efectiva l'any 1991. Fins i tot, el 2009 la Unesco va decidir incloure el material documental sobre aquest esdeveniment al Programa Memòria del Món.

Aquest serà un dels episodis que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural tindran com a referent a l'hora d'organitzar la cadena humana prevista per a la Diada. La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, i la seva homòloga d'Òmnium, Muriel Casals, van anunciar aquesta iniciativa dissabte durant l'assemblea general de l'ANC a Girona. “Ha de servir per demostrar al món que el que ha passat i el que està passant a Catalunya no és anècdota”, es ressaltava des d'Òmnium. La preparació d'aquesta mobilització té una logística prèvia més complicada que una manifestació i l'organització estudia dos recorreguts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.