Política

El dèficit català ja esgota al gener la cinquena part del límit anual

L'execució del gener l'enfila fins al 0,14% i demostra la quimera del 0,7% que ara revisarà Montoro

Hisenda estrena l'escàner que despulla les comunitats mes a mes

Quan el ministre Cristóbal Montoro va agafar el timó a Hisenda, algunes de les comunitats enviaven les dades a la intervenció de l'Estat trimestralment i fins i tot un estendard del culte al dèficit zero com Esperanza Aguirre va sembrar l'esglai aclarint –el maig del 2012!– que el dèficit madrileny del 2011 havia descomptat 1.000 milions i que en realitat havia estat del 2,12% i no de l'1,3%. De tal manera que, ajudat per la pressió de Brussel·les, Montoro va idear un escàner mensual que es va estrenar ahir amb l'execució del gener. En un mes, el dèficit català és del 0,14%, la cinquena part del límit del 0,7% que ara revisarà Montoro.

L'execució del mes de gener, poc fiable per poder predir amb exactitud el dèficit al final de l'any però alhora il·lustrativa de la seva tendència, avala la tesi d'Andreu Mas-Colell que la fita del 0,7% del PIB és una quimera comptable, sobretot partint de l'1,96%. Si bé Montoro finalment s'obre a apujar el llistó del 0,7% per a les comunitats i fins i tot no descarta una xifra diferenciada quan la UE obri l'aixeta i elevi el límit estatal del 4,5%, encara no ha dit que accepti la idea de Mas-Colell de concedir a les comunitats un terç de tot el pastís deficitari que fixi Brussel·les.

A les arques, el 0,14% suposa un desfasament de 283 milions, el rècord dels fulls comptables de les autonomies i gairebé la meitat dels números vermells estatals. En percentatge sobre el PIB, però, Catalunya no és el territori més deficitari i és superat per Navarra (1,09%), Astúries (0,23%) i el País Valencià (0,22%). Segons La Moncloa, però, el cas navarrès s'explica per un diferent calendari d'ingressos del concert econòmic que li permet anar corregint l'elevat dèficit inicial durant tot l'any.

563
milions
és el volum deficitari que s'anoten les comunitats en tancar el gener i equival al 0,05% del PIB estatal.
283
milions
és el dèficit que ha comunicat la Generalitat en el primer mes del 2013, gairebé la meitat del volum estatal.

Les despeses superen els ingressos en 563 milions

En la cursa de fons perquè Brussel·les afluixi l'aixeta del dèficit i regali dècimes per sobre del 4,5% del PIB, ahir Mariano Rajoy hi va sumar un argument comptable de pes. Executat el mes de gener, amb totes les seves pujades dels impostos que va dir que mai no apujaria funcionant a tot ritme, les despeses de les comunitats van superar els ingressos en 563 milions.

L'equació deficitària és la resta dels 10.742 milions de despeses i els 10.179 milions d'ingressos autonòmics. El dia que Rajoy rebia una prova per pidolar dècimes, però, la UE el va fer posar vermell despullant el truc comptable de Montoro i fent-li veure que el dèficit del 2012 va ser en realitat del 7% i no del 6,7%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.