Política

Valls deixa el Consell de la Selva carregant a tort i a dret

Imputat en el cas Clotilde, el regidor de Lloret diu que ha estat víctima del xantatge polític, fent al·lusió a l'exigència del soci de govern de CiU, ERC i l'oposició perquè plegués

Salvador Balliu va prendre ahir possessió del càrrec de president del Consell Comarcal de la Selva, en substitució de Robert Fauria, que va plegar arran de la seva imputació en el cas Manga. En el ple que es va fer a continuació, Josep Valls va abandonar el seu càrrec al Consell, forçat per les pressions de tots els grups (fins i tot de CiU, que veia trontollar el pacte) i no ho va fer precisament de manera plàcida.

Valls va fer un discurs breu però carregat de retrets en considerar que ha estat víctima d'una persecució orquestrada als despatxos dels partits “amb pressions i xantatges”. Va carregar contra els que han pressionat perquè marxi: ERC (soci de govern de CiU al Consell) i els grups de l'oposició, en un discurs que, com quan va deixar les àrees de responsabilitat a la regidoria de Lloret de Mar, va deixar-lo a un pas de les llàgrimes.

Va explicar que la seva renúncia respon, en bona part, a la malaltia de la seva dona, i a un motiu polític, que és el que ha pesat més perquè plegar s'interpreta com un signe de culpabilitat i ell –va reiterar– és innocent (està imputat en el cas Clotilde). Va denunciar que s'ha obviat la seva presumpció d'innocència –de fet, quan algun conseller feia servir aquesta frase ell feia un gest d'incredulitat– i que als despatxos han fet servir “l'espasa de la justícia“ demanant el seu cap o el de CiU sencer: “L'espasa ha tallat el meu cap. Aquí, avui i ara, el tenen”, va dir.

Va tenir un record per als companys de CiU, alguns del PSC (amb qui va governar en l'anterior mandat), però va obviar la directiva de CiU i el soci actual, ERC, i va demanar abandonar la sala tenint també un record per al seu principal enemic, el portaveu del MILLOR, Marc Fuertes, tot i que no el va esmentar directament: “No suportaria la hipocresia d'un sol afalac d'algú i tinc els sentiments massa a flor de pell per escoltar segons què i segons qui, i continuar patint l'assetjament personal i els insults d'algun individu o altres individus, autèntics càncers de la societat i de la vida política local.”

El vicepresident del Consell, Jordi Orobitg (ERC), va defensar l'actuació del seu grup, que s'ha vist qüestionat per la continuïtat del pacte argumentant que no podien permetre, “perquè no ho admetríem en la nostra pròpia formació, que si es posa en dubte l'honorabilitat d'una persona aquesta ombra de dubte es faci extensiva a tot el seu grup”.

En el ple d'ahir també es va acabar votant la proposta de govern d'unitat que va presentar el grup dels Independents, i que va defensar Joan Colomer. Tot i que Josep Antoni Frias (CiU) va intentar fer canviar de parer Colomer insistint que hi haurà més transparència i que es faran més juntes de portaveus, Colomer va acabar aconseguint que es votés. La proposta va obtenir el suport de l'oposició, excepte de Marc Fuertes (que es va abstenir) i el vot contrari de CiU i ERC.

LA FRASE

El segon motiu és polític, i l'han resolt als despatxos, amb pressions i xantatges
Josep Valls
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.