Política

Crida dels partits i de Som Escola a la desobediència

Només el PP i Ciutadans es mostren a favor de la interlocutòria i rebutgen la immersió

Som Escola confia que els mateixos mestres optin per no aplicar la decisió

“Hi ha només disset famílies que sol·liciten l'atenció individualitzada en castellà, i en canvi 28 diputats al Parlament.” La diputada del PSC, Rocío Martínez-Sampere, va criticar així l'excés de força de les reivindicacions contra la immersió lingüística. Només el Partit Popular i Ciutadans estan a favor d'acatar la interlocutòria del TSJC que obliga tot el grup a rebre la classe en castellà si un alumne ho demana per via judicial. En canvi, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP van donar ple suport ahir al fet que el govern català no apliqui la decisió del tribunal. La plataforma Somescola.cat va demanar explícitament la desobediència civil.

La majoria de partits i entitats educatives van sortir de nou a defensar el model d'immersió lingüística exactament tal com funciona en l'actualitat. Som Escola va manifestar la seva “profunda indignació” i es va mostrar “convençuda” que els mestres decidiran motu proprio no aplicar el que fixa el TSJC a les aules. En general, partits i societat civil van insistir que “no hi ha conflicte lingüístic a les aules” i que “no hi ha una població desatesa en els seus drets”.

Llengua i partits

La bel·ligerància contra el canvi de rumb del TSJC és compartida pels partits de l'òrbita catalanista. El PSC no va dubtar a defensar el model d'immersió, va negar que hi hagi un problema real en aquesta matèria i va criticar l'ús polític de l'escola i les llengües. “Sempre hem rebutjat que es polititzi la llengua”, va assegurar Martínez-Sampere. Un pas més enllà van anar ERC, ICV-EUiA i la CUP en demanar la desobediència. La número 2 dels republicans, Marta Rovira, va rebutjar que els tribunals se situïn per sobre d'una llei aprovada al Parlament i que respon a “la voluntat majoritària d'un poble”. Dolors Camats, d'ICV-EUiA, i Quim Arrufat, de la CUP, van apostar per blindar el model.

El PP va exigir l'acatament de la resolució ja que “si la Generalitat hagués complert les seves lleis de política lingüística i totes les sentències ara no estaríem així”, van afirmar. Els populars es van queixar que la consellera Rigau continua mantenint un model educatiu “exclusiu en una sola llengua” i defensen que “l'autoritat educativa fixi una proporció d'hores en català i castellà” en lloc de separar alumnes.

Un jutge que és investigat en la trama de les ITV

El mateix jutge que va escriure la interlocutòria contra la immersió lingüística és investigat per la trama de les ITV. El Tribunal Suprem està intentant esbrinar la presumpta vinculació entre el jutge Joaquín Ortiz Blasco i la trama de concessions irregulars de llicències d'ITV, en la qual està imputat Oriol Pujol. Tot i ser investigat, Ortiz Blasco continua sent president de la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del TSJC i pot exercir la seva feina amb normalitat. Únicament va ser apartat del cas de les ITV perquè, presumptament, hauria assessorat els empresaris imputats sobre recursos que ell mateix havia de resoldre i hi hauria negociat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.