Política

La comunitat musulmana fa explícit el suport a Ziani

Una seixantena d'imams i dinamitzadors fan costat al president de la Unió de Centres Culturals Islàmics, que el CNI vol expulsar

L'acusat reitera que els càrrecs que se li atribueixen són falsos

Suport explícit de la comunitat musulmana a Noureddine Ziani, president de la Unió de Centres Culturals Islàmics de Catalunya (UCCIC) i director de l'espai catalanomarroquí de la Fundació Nous Catalans, afí a CDC. Contra ell hi ha una ordre d'expulsió del territori espanyol sota l'acusació de “perill nacional per incitació a l'islamisme radical”, segons el Centro Nacional de Inteligencia (CNI). Un suport explícit que la comunitat musulmana li va mostrar a Santa Coloma de Gramenet en la inauguració del primer curs de coneixement de Catalunya per a imams i dinamitzadors culturals, en el qual participaran 40 imams i 20 dinamitzadors. Les mostres de suport es van fer evidents durant tot l'acte, en què Àngel Colom, com a director de la Fundació Nous Catalans, va aprofitar la sessió inaugural del curs per reafirmar el seu compromís per “fer tot el possible per evitar l'expulsió de Noureddine Ziani”. Per ell, es tracta d'un muntatge que “fa tuf de joc brut dels aparells de l'Estat espanyol”. Colom va fer-se fort en argumentar que hi ha una denúncia en la qual de moment “no hi ha cap prova de res”. Una intervenció que va arrancar el suport dels nombrosos representants de la comunitat islàmica.

Abans de l'acte inaugural, Ziani va aprofitar per explicar-se davant dels mitjans de comunicació. I va reiterar que està indignat per l'ordre d'expulsió emesa pel CNI, per la qual el podrien fer fora en les pròximes hores. De fet, fonts properes al cas van admetre ahir que temen que l'ordre arribi d'aquí a poc temps. Ziani, com ja va fer divendres en declaracions a aquest diari, considera que al darrere de l'expulsió hi ha motivacions polítiques pel seu activisme a favor de la independència de Catalunya. “Ens acusen de ser independentistes i nacionalistes. Això és una acusació? No ho entenc”, va dir. Quan se li va preguntar sobre la motivació de l'ordre del CNI, va respondre: “Em sorprèn que sigui per una altra cosa” que no siguin les raons polítiques. El president de la Unió de Centres Culturals Islàmics de Catalunya, que no té cap tipus d'antecedent i que té la seva situació regularitzada, va defensar que mai “a la vida” ha estat vinculat al salafisme radical i que és una contradicció que alhora se l'acusi de formar part dels serveis secrets del Marroc, cosa que també va negar. “Potser s'equivoquen de persona o d'estratègia. Però espero que s'aclareixi i que em donin l'oportunitat de defensar-me”, va reiterar: “Fins ara no entenc què ha passat ni els motius d'això”. La seva advocada, Fàtima-Zohra Bouhya, va anunciar dilluns que, si s'arriba a comunicar l'expulsió, presentarà un recurs de reposició i un contenciós al jutjat, a més d'una petició al jutge perquè concedeixi una mesura cautelar per intentar evitar que es faci efectiva l'expulsió fins que es resolguin els recursos.

Ziani va dibuixar un relat en el qual va exposar que l'únic que s'ha fet des de l'entitat ha estat explicar a les mesquites la seva posició envers el nacionalisme i l'estat propi. Això, però, “no vol dir que els obliguem a compartir la nostra posició”, va insistir. I per això va llançar un desafiament al partit que mana en l'executiu espanyol, i va convidar el PP a anar a les mesquites a explicar la seva visió sobre la independència. “Estem en una societat de diàleg i no s'ha d'acusar Convergència ni a nosaltres de tramar ni de conspirar simplement perquè expliquem un punt de vista”, va concloure.

Sobre com està vivint el procés, va assenyalar que sent llàstima per “la injustícia” que suposa l'ordre d'expulsió. A més, va insistir que el seu únic delicte ha estat “treballar per la integració dels immigrants i defensar els seus drets”.

Homs no entendria un cas per motius “ideològics”

El conseller de Presidència, Francesc Homs, va assegurar que el govern no entendria que el cas de Ziani es produís per motius purament ideològics. “Si fos per motius ideològics seria molt greu. No ens entra al cap que això pogués ser així”, va dir Homs, que també va defensar que això és el que ha expressat també el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, i el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, tot i que amb accents diferents. Espadaler va desvincular dilluns que l'expulsió es produís per motius polítics, cosa que Rull va donar gairebé per feta. “Diem el mateix però des de perspectives diferents”, va voler matisar ahir el també portaveu del govern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.