Política

Per Wert, el govern envaeix competències amb el català

Entén que l'esborrany d'esmenes a la LOMQE vulnera “la jerarquia normativa”

Rigau no descarta la insubmissió si s'aprova la llei; Navarro, sí

L'Ajuntament de Granollers demana la dimissió del ministre

La primera reacció del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, a l'anunci del front comú de cinc partits catalans contra el projecte de llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOMQE) i a l'esborrany d'esmenes presentat pel govern, va ser, com era previsible, de rebuig.

Preguntat als passadissos del Congrés sobre la qüestió, Wert va considerar que el plantejament compartit pels assistents a la reunió de defensa de la immersió lingüística envaeix les competències de l'Estat. Per Wert, la tesi defensada en la cimera pel que fa al català, concretada en l'esborrany que el govern va presentar de les esmenes a la llei que es volen consensuar entre CiU, ERC, el PSC i ICV-EUiA, no sembla “gaire conforme a la jerarquia normativa i el que és en definitiva el respecte a les competències de l'Estat pel que fa a la legislació bàsica”.

És una afirmació si més no curiosa tenint en compte que el redactat que el govern vol que substitueixi tot l'articulat del projecte de llei referit a aquesta qüestió es limita a dir que les comunitats amb llengua pròpia “garantiran el ple domini de les dues llengües cooficials en finalitzar l'educació obligatòria” i que, “pel que fa a l'ús de la llengua pròpia com a llengua vehicular, s'atendrà a allò previst en els seus respectius estatuts d'autonomia i lleis d'educació. És a dir, que tot quedi com ja està ara, sense que mai s'hagi plantejat que l'actual statu quo vulnerés competències estatals.

En tot cas, Wert va admetre que encara no s'ha llegit el text “amb calma” per poder fer-ne una valoració més a fons.

Les declaracions no serviran precisament per frenar la cascada de reaccions negatives que a Catalunya ha provocat la presentació del projecte de llei. Dimarts, sense anar més lluny, l'Ajuntament de Granollers va aprovar una moció amb els vots de tots els grups menys el PP que demana la destitució del ministre i la retirada de la LOMQE, perquè “significa un retrocés en la qualitat de l'educació i atempta contra la cohesió social”.

La consellera d'Educació, Irene Rigau, per la seva banda, va tornar a evitar descartar ahir que el govern opti per incomplir la norma si finalment s'aprova en els termes actuals, una “possibilitat”, va dir a TV3, “que no hem de deixar de pensar que també pugui existir”. Qui sí que va descartar aquesta possibilitat va ser Pere Navarro, que en una entrevista a la cadena SER va insistir en el seu rebuig a la llei, però també hi va afegir que, en cas que s'aprovés, s'hauria d'acatar. “Les lleis s'han de complir encara que no ens agradin”.

El PSC va registrar ahir la seva proposta de modificació de la llei d'educació de Catalunya (LEC) en el sentit de cancel·lar els concerts amb les escoles que segreguin els alumnes per sexe i destinar aquests diners rescatats als concerts de beques menjador.

LA FRASE

El plantejament que es fa per la qüestió lingüística no sembla gaire conforme a la jerarquia normativa
José Ignacio Wert
ministre d'educació
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.