Política

Montilla reclama a Rajoy una fórmula “legal” per poder fer la consulta

Opina que la independència és “un horitzó mític” que generarà confrontació entre els catalans

Demana una Diada “més àmplia” i sense “exclosos”

Toc d'atenció de l'expresident José Montilla al govern espanyol. “Si l'Estat no respecta el nostre autogovern no hi haurà solucions als problemes d'encaix de Catalunya en un estat comú”, va alertar ahir l'antic líder del PSC en el seu tradicional comunicat per la Diada. Des d'un suport total a la via federal, Montilla va instar els governs espanyol i català a “trobar la fórmula” per fer una consulta “legal” sobre la independència, ja que, segons ell, entra dins de la Constitució.

Montilla expressava, així, una posició radicalment a favor del dret a decidir després d'una evolució en els últims anys. Abans de la Diada del 2010 Montilla va dir: “El dret a decidir l'exerciran els catalans durant les eleccions”. I l'octubre passat, va afirmar: “El referèndum és la modalitat preferida dels dictadors. Ho vull precisar perquè no cal mitificar el referèndum”.

No a la independència

Tanmateix, l'antic líder del PSC comparteix les tesis contra la independència expressades per l'equip de Pere Navarro, i fins i tot va ironitzar sobre “aquest horitzó mític que ha de resoldre tots els nostres problemes”. Montilla, però, manté l'equidistància entre el pacte CiU-ERC i les tesis del PP. Assegura que el govern espanyol té una actitud “sistemàtica” de “laminar les capacitats de decisió de la Generalitat” i vol retornar a un model centralitzat. L'expresident també denuncia que el govern català ha abandonat per complet el procés de desplegament de l'Estatut i no ha negociat encara un millor model de finançament de la Generalitat, que s'hauria d'aplicar a partir del pròxim mes de gener.

Montilla reclama que la Diada sigui un dia de trobada de “tots els catalans, vinguin d'on vinguin i pensin el que pensin”. L'Onze de Setembre, avisa, “es farà més feble si “amplis sectors de la nostra societat se'n senten exclosos o són censurats perquè no comparteixen la solució de la independència”. L'expresident es queixa que el govern de CiU no utilitza prou “el diàleg i la negociació” per defensar l'autogovern i per fer polítiques contra la crisi. “Em pregunto si la via de la confrontació amb l'Estat és la que donarà millors resultats”, afirma.Montilla, que va governar fins a finals de 2010 ja en plena crisi, demana com a primer objectiu del govern atacar els problemes socials i econòmics del país per sobre de les qüestions nacionals. “Mentre augmenta la tensió al voltant de la independència, els problemes socials s'agreugen”, assegura. Catalunya, amb més d'un 20% d'atur i taxes de pobresa que afecten ja un 25% de la població, està encara patint “les duríssimes repercussions de la crisi”.

LES FRASES

La independència és avui un horitzó mític que suposadament ha de resoldre tots els problemes
Constato amb preocupació que estem en el període de major exaltació nacionalista i alhora en el de major pèrdua d'autogovern
La Diada es farà més feble si amplis sectors de la nostra societat se'n senten exclosos o són censurats
José Montilla
expresident de la generalitat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.