Política

Mas treballa per una consulta “acordada o tolerada” per l'Estat

El president del govern reitera que les plebiscitàries són un “instrument legal d'últim recurs, si se'ns posa contra les cordes”

El líder convergent pronuncia una part del seu discurs en castellà per evitar interpretacions “simplistes i interessades” del seu discurs

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest dissabte que treballa per la convocatòria d'una consulta “acordada o tolerada” per l'Estat dins d'un dels cinc marcs legals que poden utilitzar-se per celebrar-la. “Crec sincerament que l'Estat té una oportunitat per entendre que, si la consulta a Catalunya, en qualsevol cas, d'alguna manera legal, s'acabarà fent, és millor fer-la d'una forma perfectament civilitzada i fins i tot acordada o com a mínim tolerada”, ha argumentat davant del Consell Nacional de CDC a Cerdanyola del Vallès.

En aquest sentit, ha recordat que totes les vies legals depenen directament de l'autorització de l'Estat, excepte la de la pròxima llei de consultes catalana, que encara no ha estat aprovada pel Parlament. Tot i això, ha subratllat que fins i tot en aquest cas l'executiu podria tombar la convocatòria a través dels tribunals: “Si ho van fer amb un Estatut sencer aprovat pel poble de Catalunya, imagineu què podrien fer amb una llei de consultes aprovada pel Parlament”.

Per això, ha defensat que la celebració d'unes eleccions plebiscitàries és un “instrument legal d'últim recurs” perquè els catalans es pronunciïn, i la decisió només depèn del president de la Generalitat.

“Tot i que ho intentarem pels marcs legals el 2014 i de manera pactada amb l'Estat, si se'ns posa contra les cordes i se'ns nega la veu i el vot, el president de la Generalitat utilitzarà un instrument legal d'últim recurs, que seran les eleccions en forma de consulta”, ha resumit.

Mas ha incidit que usar els comicis com a referèndum no és el millor marc possible, però convocar la consulta “depèn de la voluntat política de dos” i, si no hi ha acord, les eleccions són l'única via.

“L'últim recurs és que les eleccions catalanes, que sempre són legals per definició i que tenen un termini màxim que és el 2016, es converteixin en la consulta; si ni això fos possible, ja estaríem en un escenari radicalment diferent en el qual no vull ni pensar”, ha afegit.

Discurs en castellà

El líder convergent ha pronunciat una part del seu discurs en castellà per dirigir-se a aquells que “a Catalunya interpreten de manera simplista i a fora de manera interessada” el seu discurs. Així, ha defensat que el dret a decidir no és “un capritx dels nacionalistes catalans”, sinó la voluntat d'una àmplia majoria que van donar suport majoritàriament als partits que el van defensar a les últimes eleccions catalanes.

Per tant, Mas ha explicat que el seu executiu treballa per la consulta al mateix nivell que en la sortida de la crisi econòmica, el que va transmetre als alts càrrecs de l'administració pública amb els quals es va reunir de manera extraordinària dilluns: “Té el mateix nivell d'importància, tot i que no acapara el mateix debat mediàtic”, ha puntualitzat.

Així, ha desgranat que el govern català també se centra a garantir el manteniment de l'estat del Benestar, estabilitzar la despesa pública el 2014, disminuir l'atur i recuperar la confiança ciutadana en les institucions públiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.